Nicușor Dan, despre numirile şefilor SRI şi SIE: Trebuie oameni maturi, cu experiență şi capacitate de negociere

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit duminică seară la Antena 3 despre planurile sale în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale.

Acesta a menționat că, în conformitate cu legea, șeful statului are responsabilitatea de a propune conducerea serviciilor secrete, dar propunerile trebuie să fie votate de Parlament.

Înainte de a face aceste propuneri, Nicușor Dan a subliniat că va discuta cu partidele aflate la putere, explicând că, similar procesului de adoptare a bugetului Capitalei, președintele va avea atuurile sale.

De asemenea, el a lăsat să se înțeleagă că nu exclude posibilitatea de a propune persoane politice pentru funcțiile de conducere ale SRI și SIE, menționând că directorul unui serviciu de informații trebuie să fie o persoană echilibrată, cu convingeri democratice și cu experiență în negocieri.

„Directorul unui serviciu de informații trebuie să fie o persoană echilibrată, cu puternice convingeri democratice, un om matur, cu experiență şi capacitate de negociere”, a precizat Nicușor Dan.

El nu a dat însă niciun nume posibil pentru şefia SRI şi SIE.

L-ar păstra pe Lucian Pahonțu la conducerea SPP?

În legătură cu posibila menținere a lui Lucian Pahonțu la conducerea SPP, Nicușor Dan a afirmat că îl cunoaște pe acesta din întâlniri directe, precizând că au colaborat în anumite operațiuni, precum atunci când soția președintelui american a vizitat Bucureștiul.

Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei / SURSA FOTO: Dreamstime

Deși a menționat că Pahonțu are o problemă legată de vârstă, primarul nu a detaliat aspectele juridice legate de funcția de director SPP.

„Îl cunosc pe Lucian Pahonțu, ne-am întâlnit direct în câteva operațiuni, de exemplu când a venit la București soția președintelui american, a trebuit să colaborăm pentru trasee.

Din câte înțeleg, domnia sa are o problemă de vârstă, dar nu cunosc exact actul normativ și prevederile în ceea ce privește directorul SPP”, a mai indicat edilul general.

Anularea alegerilor. Cine ar trebui să demisioneze?

În ceea ce privește anularea alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan a spus că este „în parte de acord” cu opinia conform căreia ar trebui să existe demisii în rândul celor responsabili din structurile de siguranță națională.

A subliniat însă că, fiind stat suveran, România ar fi trebuit să știe ce se întâmplă înainte de acest eveniment. Totodată, el a adăugat că, în contextul în care aceste structuri au relații cu aliații internaționali, este important ca cei responsabili să rămână în funcţii, iar ulterior, să se stabilească vinovații.

„Sunt în parte de acord, este evident că a fost un eșec, noi trebuia să știm înainte despre ce se întâmplă, că de-aia suntem stat suveran, însă nuanța este că inclusiv discuția este despre Klaus Iohannis aici ca șef al CSAT și coordonator al acestor structuri.

Oamenii ăștia sunt în relații operative inclusiv cu aliații noștri și cred că ei este util să mai rămână, iar după analiză cine a greșit să plătească”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul general a reiterat că organizarea alegerilor prezidențiale ar trebui să aibă loc doar după clarificarea situației legate de anularea scrutinului anterior de către CCR, insistând că trebuie să fie explicate cauzele acestor evenimente și să fie stabilit dacă a existat ingerința unui stat străin, precum și sursa și cuantumul sumelor implicate.