Portile ambasadelor sunt martori muti ai dorului de duca al romanilor, dupa cum si containerele si tufisurile de la frontiera. Pentru a preintampina anumite neplaceri legate de emigrare, doritorii au nevoie de informatii. Acestea le parvin intr-o prima faza pe cale orala de la cei care au mai incercat sau de la prieteni. A doua posibilitate este culegerea de informatii de la agentiile guvernamentale care se ocupa de aceasta problema sau direct de la ambasade. Internetul vine in intampinarea celor ce doresc sa emigreze, fiind o solutie alternativa ce scuteste timp pentru a satisface lipsa de informatii.
Politicile de imigrare ale tarilor nu mai sunt demult indreptate in scopuri caritabile. Pentru romani, situatia este total diferita acum, fata de ce era inainte 1989. Interesul economic si valoarea individuala a fiecarui candidat la statutul de cetatean sunt atributele urmarite in prezent. Agentii de imigrari actuali cauta spre acceptare candidatii considerati ideali dupa o serie de criterii stabilite la nivel guvernamental. Candidatii perfecti pentru emigrare sunt in numar relativ mic, asa ca marea masa de doritori trebuie sa recurga la diverse tertipuri si sa se pregateasca pentru interviuri in diverse moduri.
Consultanta primara este gratuita
Pe Internet au aparut firme de consultanta care se ocupa de pregatirea actelor necesare emigrarii, precum si de antrenarea candidatilor pentru toate etapele ce trebuie parcurse pentru a avea cat mai multe sanse de reusita. Pe site-urile acestor firme aveti acces la informatii primare despre tara in care doriti sa emigrati, plus o serie de formulare necesare. In plus, va stau la dispozitie chestionare ce au atasate punctaje care, odata completate, va ofera o imagine de ansamblu asupra sanselor de reusita. Contactarea unei asemenea firme de consultanta reduce mult din timpul alocat culegerii de informatii si arunca lumina asupra multor aspecte legate de emigrare, punand pe tapet si altele de care habar nu aveati.
Pe langa evaluarea de principiu, firmele de consultanta de pe Internet trec candidatul prin toate furcile caudine ale pregatirii. Se trateaza apoi dosarul ce contine evaluarea factorilor de selectie, identificarea punctelor slabe si incercarea de atenuare a acestora, furnizarea formularelor legale, pregatirea pentru interviu incluzand o introducere in atmosfera cu intre-bari posibile si raspunsurile adecvate.
Daca firma de consultanta este serioasa, gama de servicii se extinde pana la obtinerea certificatelor de rezidenta, incercarea de a gasi un loc de munca, ajutor pentru inchirierea unei locuinte etc. In timp ce procedura de acordare a statutului de rezident pe teritoriul altei tari este in plina desfasurare, va puteti inscrie personal intr-o baza de date cu locuri de munca de pe Internet sau prin intermediul firmei de consultanta. Bineinteles, pachetele de sevicii ale acestor firme nu mai sunt gratuite de la un moment dat; acestea stabilesc sumele in functie de complexitatea serviciilor pe care urmeaza sa le presteze.
Pe langa firmele de consultanta, pe Internet puteti gasi pagini construite de romani plecati afara, in care sunt expuse uneori in detaliu, alteori doar in trecere, problemele pe care le poate intampina un candidat (https://millennium.fortunecity.com/ellerburn/283/). Avantajul vizitarii unor asemenea pagini este faptul ca luati legatura direct cu cei care au facut pasul decisiv si au reusit sa primeasca cetatenia. Incercati sa trimiteti acestora un e-mail si raspunsurile nu vor intarzia sa apara.
50.000 $ – cetatenia in Republica Dominicana
Daca insa nu aveti incredere in nici unul dintre site-urile prezentate, puteti trece pe la paginile oficiale ale guvernelor tarilor in care doriti sa emigrati. In general, pe Internet puteti gasi informatii complete despre emigrarea in Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda sau Republica Dominicana. Pentru primele trei exista firme de consultanta pe Internet, iar pentru urmatoarele gasiti informatii utile. De exemplu, in Republica Dominicana, pentru o familie de patru persoane, cu doi copii minori, este nevoie de o investitie directa de 50.000 de dolari plus 670 de dolari taxe guvernamentale. La aceasta suma avantajul este ca nu mai ai nevoie de viza de intrare in Canada. Simplu, nu?
Internetul nu acorda vize nimanui, dar folosirea acestuia permite celor care-l acceseaza o cunoastere mai buna a problemelor si situatiilor cu care urmeaza sa se confrunte in momentul emigrarii.
Pagini utile pentru emigrare
l https://cicnet.ci.cg.ca – informatii legate de procedurile de emigrare, punctaje meserii, etape de urmat; site-ul
oficial al guvernului canadian pentru emigrare
l https://www.imigration.ca – site cu informatii despre emigrarea in Quebec, continand punctaje, taxe, bani necesari etc.
l https://pages.infinit.net/mediator – firma de consultanta – pregatirea actelor necesare emigrarii
l https://www.immi.gov.au – pentru cei ce doresc emigrarea in Australia aici se gasesc toate detaliile privind procedurile, sistemul de evaluare si formulare
l https://www.govt.nz – site-ul oficial din Noua Zeelanda,
cu informatii utile despre emigrare
Baze de date pentru locuri de munca
l https://www.online-jobs.com
l https://www.canadacentre.com/jobscan
l https://www.hotjobs.com
l https://www.jobbanckusa.com
l https://www.careerpath.com