Viitorul comisar european al României. Marcel Ciolacu: Voi avea o discuţie cu Iohannis

Marcel Ciolacu Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

România va trebui să desemneze un nou comisar european, după ce alegerile europarlamentare de la 9 iunie vor duce la formarea noii Comisii Europene. Cum decurge procesul de decizie în acest sens? Marcel Ciolacu a explicat cine şi cum va hotărî totul.

Marcel Ciolacu, despre viitorul comisar european: Eu îl desemnez, dar voi discuta în coaliţie şi cu preşedintele Iohannis

Marcel Ciolacu vorbeşte din nou despre subiectul viitorului comisar european al României. Acesta va trebui desemnat în contextul alegerilor europene şi al formării unei noi Comisii Europene.

Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că responsabilitatea desemnării comisarului european aparține premierului României. El a subliniat că va purta totuşi discuții atât în cadrul coaliției, cât și cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit prim-ministrului, negocierile pentru desemnarea postului atribuit României au început acum șase luni.

În privința alegerilor prezidențiale, coaliția nu va fi afectată, a spus clar Marcel Ciolacu, indiferent de candidați. El și Nicolae Ciucă sunt două persoane care se respectă reciproc, a adăugat şeful Guvernului.

„Atributul desemnării comisarului european este al primului ministru. Normal că este o discuţie şi în coaliţie şi voi avea şi o discuţie cu preşedintele.

Negocierile în ceea ce privete comisarul sunt începute deja de şase luni (…) Lucrurile sunt într-o direcţie corectă şi mai ales instituţională”, a afirmat Marcel Ciolacu sâmbătă, 15 iunie.

PSD şi PNL merg separat la prezidenţiale. Nu există risc de spargere a coaliţiei

La alegerile prezidenţiale, PSD va avea propriul candidat. Decizia clară în acest sens a fost deja luată în cadrul forului statutar.

În legătură cu funcționarea coaliției în cazul în care el și Nicolae Ciucă ar deveni contracandidați, liderul PSD a spus: „Grija mea nu este funcţionarea unei coaliţii guvernamentale, grija mea (…) a fost cum funcţionează Guvernul României şi a funcţionat impecabil.”

De asemenea, întrebat dacă există riscul ca cele două partide de guvernare să se despartă, Ciolacu a răspuns: „Nu, nu există nici cel mai mic risc. România are nevoie de stabilitate şi e o discuţie foarte clar avută (…) suntem doi oameni care ne respectăm.”

Cu o zi în urmă, şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dat asigurări că nu va urma nicio rupere a coaliţiei.

„Nu se schimbă lucrurile de la o zi la alta. După încheierea alegerilor s-a intrat în logica următoarelor alegeri, cele prezidențiale, sunt folosite narative livrate către public. (…)

Am avut o atitudine cât se poate de echilibrată, de onestă și la fel vom avea și de acum înainte. În această perioada cele două partide s-au confruntat și guvernarea a funcționat”, a afirmat liderul liberal.