La ediția din acest an, participă peste 500 de branduri internaționale, furnizori de tehnologie, autorități, companii și comunități locale. Zona expozițională este una extinsă care prezintă cele mai recente tehnologii și inovații. De asemenea, are loc și un „Maraton Internațional de Conferințe, Seminarii și Forumuri”. 

Green Energy Expo este și o oportunitate de networking și colaborare strategică. Iar printre temele de discuție se numără atragerea de fonduri pentru infrastructură durabilă, digitalizarea serviciilor municipale, provocări legislative pentru proiecte verzi și investiții strategice în energie, apă și managementul deșeurilor.

Viitorul este de culoare verde

FLX Smart Solutions este o companie românească tânără ce folosește o tehnologie dezvoltată în Mexic pentru a produce limitatoare de viteză inteligente.

„Sunt concepute pentru a fluidiza traficul, pentru a înlocui limitatoarele clasice. Dacă șoferul respectă limita legală de viteză în zona respectivă, limitatorul se lasă în jos, nu va mai reprezenta un obstacol și nu va mai trebui să se încetinească, iar astfel, se poate diminua aglomerația”, explică Cătălina Șerb, reprezentanta companiei la Green Energy Expo, pentru Capital. 

Proiectul a fost deja implementat la o trecere de pietoni din Snagov, iar dacă autoritățile locale din țară se arată deschise, limitatoarele de viteză inteligente s-ar putea regăsi în viitor în mai multe orașe.

„Nouă ni se pare o soluție foarte bună. De aceea și investim timp și bani în afacere. Ne concentrăm acum pe piața din România, iar dacă totul merge bine, avem de gând să ne extindem și în alte sate din Europa”, mai spune Cătălina Șerb, de la FLX Smart Solutions. 

Tehnologie pentru viitor

Portofoliul companiei Valuepack Technology, din Ploiești, oferă soluții inovatoare, durabile și eficiente din punct de vedere energetic pentru toate tipurile de companii, de la companii mici la companii internaționale, din toate industriile. La Green Energy Expo, reprezentanții afacerii prezintă publicului interesat o nouă variantă de dispozitiv de colectare a deșeurilor din plastic și sticlă, asemănător cu cel din sistemul RetuRo, doar că dotat cu o tehnologie mai avansată. 

„Vrem să contribuim la o Românie mai curată”, spune un reprezentant al Valuepack Technology pentru Capital.

„Spre deosebire de dispozitivul deja implementat în sistemul RetuRo, cel pus de noi la dispoziție este unul mai modern. Este dotat cu un ecran mare unde pot fi difuzate diferite informații, de la știri de ultimă oră din domeniul reciclării, dar nu numai, de la reclame și așa mai departe. Aparatele sunt deja instalate în diverse locații, de la primării, la unele restaurante, la câteva supermarketuri și am primit doar feedback pozitiv până acum”. 

La Green Energy Expo, reprezentanții afacerii prezintă publicului interesat o nouă variantă de dispozitiv de colectare a deșeurilor din plastic și sticlă, asemănător cu cel din sistemul RetuRo, doar că dotat cu o tehnologie mai avansată. (sursă foto: arhiva companiei)
La Green Energy Expo, reprezentanții afacerii prezintă publicului interesat o nouă variantă de dispozitiv de colectare a deșeurilor din plastic și sticlă, asemănător cu cel din sistemul RetuRo, doar că dotat cu o tehnologie mai avansată. (sursă foto: arhiva companiei)

De asemenea, cu ce mai vine nou dispozitivul de colectare al companiei Valuepack Techonology este cititorul de carduri. Se lucrează în prezent la dezvoltarea tehnologiei care să ofere banii direct pe cardul bancar celor ce aduc recipiente la reciclat. 

Forumul Internațional de Mediu

Pe partea de conferințe, în ziua de 9 aprilie a avut loc Forumul Internațional de Mediu în cadrul Green Energy Expo. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a facilita dialogul și schimbul de idei între experți, reprezentanți guvernamentali, companii și alte părți interesate pentru a contribui la dezvoltarea unui viitor mai verde și mai durabil. Temele abordate sunt unele diverse, de la politici și reglementări de mediu și energie, la finanțări și investiții în proiecte verzi sau managementul deșeurilor și economia circulară.

Marian Dobrilă, CEO TDP Partners și președinte al Coaliției Pro-Impact, a vorbit în cadrul conferinței despre piața energiei regenerabile, despre care spune că „nu este o piață intuitivă. Dacă vorbim despre o piață de marfă sigură, e mai ușor să înțelegi cum funcționează”. 

Marian Dobrilă, CEO TDP Partners și președinte al Coaliției Pro-Impact, a vorbit în cadrul conferinței despre piața energiei regenerabile, despre care spune că „nu este o piață intuitivă. (sursă foto: arhiva companiei)
Marian Dobrilă, CEO TDP Partners și președinte al Coaliției Pro-Impact, a vorbit în cadrul conferinței despre piața energiei regenerabile, despre care spune că „nu este o piață intuitivă. (sursă foto: arhiva companiei)

„Dar energia nu are o formă materială și atunci când trebuie să vorbim despre această piață și despre proiecte financiare trebuie să folosim metafore. În România, foarte mulți ani de zile, principalii jucători au fost apa, cărbunele și gazul. Dar solarul și eolianul vin tare din spate. Astăzi, să stochezi o energie dintr-un parc fotovoltaic, de exemplu, și să o vinzi la orele maxime, costă jumătate din investiția în bani. Nu mai este un lux acum să deții o baterie de acest fel. Dacă până în anii anteriori, jucătorii din piață ce foloseau panouri fotovoltaice sau parcuri eoliene erau niște uriași cu picioare de lemn, acum zburdă cu adevărat”, declară Marian Dobrilă.