Războiul se va muta Europa! Acesta este anunțul făcut de cecenii din armata Kievului. Ei transmit un mare avertisment cu privire la acțiunile Rusiei, care „nu va ezita să atace”.
Se extinde războiul din Europa? Ce va face Rusia dacă Ucraina pierde
Perspectivele viitorului Europei sunt influențate în mod semnificativ de situația din Ucraina. Cetățeni ceceni din cadrul armatei Kievului atrag atenția că, în cazul unei victorii a Rusiei, conflictul ar putea se extinde în Europa.
Aslan Mohammed Ocerhadjiev, lider al batalionului Șeic Mansur, compus din veterani ceceni care participă la conflictul din Ucraina împotriva armatei ruse, a emis un avertisment. Potrivit lui, Rusia se află la granița Europei și nu va ezita să lanseze un atac, conform rapoartelor The Moscow Times.
Aslan a experimentat primul său conflict împotriva rușilor în munții Ceceniei în 2000, la vârsta de doar 23 de ani. Ulterior, a activat în calitate de instructor pentru forțele speciale ucrainene și acum se află din nou în confruntare cu forțele ruse alături de alți veterani ceceni în cadrul unui batalion format în 2014.
După luni de confruntări și pierderea a zeci de mii de vieți, forțele ruse au reușit să spargă apărarea ucraineană în sectorul Avdiivka și au început să înconjoare orașul. Cu toate acestea, Aslan pare să nu fie deloc afectat. A traversat situații mult mai dificile.
Experiența sa ca lunetist în Al Doilea Război Cecen l-a făcut să cunoască amărăciunea înfrângerii. Chiar dacă recunoaște că situația pe front este complexă, Aslan nu este de părere că armata ucraineană va ceda.
„Mă rog pentru victorie. Și când vom elibera Ucraina, vom merge mai departe să eliberăm Icikeria”, spune Aslan, vorbind despre statul cecen nerecunoscut care a existat între anii 1991-2000.
El a menționat că „situația pentru armata ucraineană este dificilă”. După mulți ani petrecuți în închisorile controlate de liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin, Aslan s-a refugiat în Norvegia. Cu toate acestea, el a decis să vină în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse în vara anului 2022.
Aslan Mohammed Ocerhadjiev spune că a venit să își ia revanșa
Aslan susține că situația nu este roză nici pentru ruși.
„Am venit să îmi iau revanșa împotriva vechiului meu inamic. (…) Situația pentru armata ucraineană este dificilă. Dar, să fiu sincer, este foarte rea și pentru partea rusă”, spunea Aslan.
Walid, unul dintre tovarășii lui Aslan din batalionul de ceceni, este și mai pozitiv în legătură cu situația actuală a războiului.
„Situația este mult mai bună decât atunci când ne băteam cu rușii în Cecenia. Ei folosesc exact aceleași tehnici și strategii, singura diferență este că azi, în Ucraina, noi suntem mai bine antrenați și organizați. (…) Dar, cel mai important, avem încă sprijinul Occidentului pentru moment”, spune Walid.
În ciuda faptului că ambele armate se confruntă cu dificultăți, Aslan subliniază că forțele ruse beneficiază de un avantaj. Este esențial deoarece armata rusă, având un număr mai mare de soldați, continuă să își expună trupele ca pe niște pioni în fața forțelor ucrainene.
„E ca pe vremea lui Stalin. Ei folosesc aceeași tehnică precum la Bahmut”, este de părere Aslan.
Walid și Aslan subliniază că soldații ruși sunt angajați în luptă într-un mod care îi expune aproape imposibilității de retragere. În cazul în care reușesc să se retragă, aceștia sunt supuși focului de tragere din partea superiorilor lor.
„Se aruncă asupra pozițiilor noastre precum carnea și noi nu avem destulă muniție, obuze sau oameni ca să îi oprim, așa că suntem forțați să ne retragem treptat. Este singura strategie pe care au găsit-o ca să muște din pozițiile noastre, dar funcționează”, explică cei doi.
Deși recunosc că „armatei ucrainene îi lipsesc de toate”, atât Walid cât și Aslan sunt încrezători în capacitatea lor de a câștiga. Fiind considerate printre cele mai bune unități din armata ucraineană, soldații din batalionul lor sunt desemnați să lupte în cele mai periculoase zone ale frontului.
Experiența de război a batalionului Șeic Mansur
În timpul confruntării pentru Bahmut, batalionul Șeic Mansur a reușit să păstreze controlul asupra drumului Ivaniske, una dintre arterele principale de aprovizionare pentru oraș și o țintă esențială pentru ruși.
„Cu toate că am avut multe pierderi de la începutul războiului, ne-am îndeplinit cu succes toate misiunile”, spune Aslan, mândru.
Walid subliniază că succesul echipei lor se datorează faptului că toți membrii batalionului au experiență militară, cu mulți dintre aceștia fiind veterani ai conflictelor din Cecenia.
Aceștia sunt bine pregătiți din punct de vedere militar, beneficiază de echipament de înaltă calitate și au o cunoaștere detaliată a tacticii rușilor. Mai mult, membrii echipei se cunosc reciproc foarte bine, ceea ce contribuie la eficiența și coeziunea lor în timpul misiunilor.
„Îi cunoaștem, nu îi subestimăm, dar nici nu îi supraestimăm. Știm de ce sunt capabili”, spune Walid.
Aslan și Walid nu exprimă nemulțumire în legătură cu situația lor și își exprimă recunoștința față de cei care i-au sprijinit financiar pentru achiziționarea echipamentului necesar. Cu toate acestea, Aslan manifestă o îngrijorare mai mare în privința stării generale a armatei ucrainene.
„Ei duc lipsă de muniție, obuze, artilerie, aviație, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente de toate felurile. Ucraina se retrage pentru că nu are muniție”, spun ei.
Occidentul nu s-a ridicat la înălțime
Aslan manifestă iritare față de faptul că Occidentul nu a furnizat Ucrainei decât o fracțiune mică, mai puțin de 10%, din resursele necesare pentru a susține eforturile de luptă. El este nemulțumit de reticența Europei și a Statelor Unite de a răspunde adecvat la solicitările de ajutor din partea Kievului.
Această frustrare subliniază preocupările privind sprijinul internațional și evidențiază nevoia de implicare mai profundă din partea comunității internaționale în sprijinul Ucrainei în contextul conflictului.
„Acestea sunt țări bogate și puternice și nu au trimis Ucrainei nici 10% din ceea ce avea nevoie ca să lupte. (…) Nu ne-au dat destul ca să străpungem apărările rusești”, spune Aslan.
Conform opiniei lui Aslan, rezistența susținută a armatei ucrainene se datorează în principal determinării și curajului membrilor săi. El consideră că acest conflict nu este doar o luptă pentru eliberarea Ucrainei și Icikeriei, ci și o bătălie crucială pentru Europa și valorile pe care le reprezintă.
În contextul actual, Aslan și Walid subliniază că, în ciuda unor retrageri strategice, Ucraina reușește să-și păstreze pozițiile existente. Totuși, ei accentuează faptul că țara nu poate să declanșeze ofensive pentru a recâștiga teritoriul pierdut fără sprijin militar suplimentar.
„Rusia este la porțile Europei și nu va ezita să atace. (…) Nu exagerez când spun că viitorul Europei azi este decis în Ucraina. Repet, dacă Ucraina pierde, atunci războiul va veni în Europa”, a mai punctat Aslan.