În viitor, dezvoltarea tehnologică ar putea considera învechite şi chiar elimina iPhone-urile și dispozitivele cu afișaj. Sau, cel puţin acesta este scenariul prezentat de Mark Zuckerberg într-un interviu sugestiv acordat Youtuber-ului Marques Brownlee.
CEO-ul Facebook este pus deseori în discuție și se află în centrul unei controverse puternice legate de gestionarea datelor utilizatorilor de aplicații și de rețele sociale, invadarea vieții private a acestora, posibile manipulări electorale, sau răspândirea necontrolată a știrilor false și teorii toxice ale conspirației, precum QAnon. Marques Brownlee – mai bine cunoscut sub numele de MKBHD și animator al unuia dintre cele mai urmărite canale Youtube de tehnologie, cu peste 12 milioane de abonați – a evitat să discute aceste subiecte preferând să abordeze probleme de perspectivă privind viitorul tehnologiei.
Realitate virtuală și cea augmentată
În interviu, CEO-ul Facebook a făcut aluzie la faptul că realitatea virtuală și augmentată ar putea schimba modul în care oamenii comunică între ei fără utilizarea ecranelor.
O evaluare, cea a lui Zuckerberg, care justifică angajamentul său orientat spre inovație, angajament continuat de Oculus. Realitatea augmentată și realitatea virtuală sunt în plină expansiune, iar compania achiziționată de Facebook în 2014 joacă un rol de lider în industrie. La conferința anuală Facebook Connect, în cadrul căreia a fost anunțată și începerea colaborării cu EssilorLuxottica pentru crearea de noi ochelari inteligenți sub marca italiană Ray-Ban, Oculus a prezentat şi noua cască VR Quest 2.
Pe de altă parte, ca parte a proiectului Aria, compania din Menlo Park intenționează să dezvolte cercetarea pe un dispozitiv portabil de realitate augmentată. Activitatea în acest domeniu este condusă de Facebook Reality Labs – divizia Facebook AR/VR care creează prototipuri de ochelari în domeniul realității virtuale și experimente cu tehnologie audio avansată – a căror misiune este cea de a produce instrumente care pot ajuta oamenii să se simtă conectați oriunde şi permanent.
O inovație la 15 ani
Aceasta este de fapt viziunea lui Mark Zuckerberg, așa cum a fost exprimată în interviul acordat lui Marques Brownlee. Pentru CEO-ul Facebook, la fiecare 15 ani se naşte o nouă platformă tehnologică. Care este mai inovatoare decât celelalte, deoarece permite o experiență mai personală și mai captivantă, îmbunătățind comunicarea între oameni și companii. Astăzi, în buzunarele noastre există un telefon mobil, numai că acest computer puternic cu un ecran mic – explică Zuckerberg – nu este punctul final de sosire în dezvoltarea tehnologică. Iar următoarea platformă ar putea fi reprezentată de realitatea virtuală și augmentată.
Fondatorul Facebook își imaginează un viitor în care oamenii vor putea comunica și interacționa între ei și cu obiecte virtuale purtând o pereche de ochelari, nu prea mari și voluminoși, asemănători celor obişnuiţi, capabili să proiecteze holograme și fără a fi nevoie de un afișaj precum cel al unui telefon mobil.
Puterea și trăsătura distinctivă superioară a realității augmentate și virtuale sunt date de simțul prezenței, adică de sentimentul de a împreună cu o altă persoană într-un alt mediu, chiar dacă la distanță. Acest lucru oferă utilizatorului o experiență senzorială vie și convingătoare. Este un element care face diferența și plasează realitatea virtuală și augmentată într-o poziție de avantaj față de telefoanele mobile, televizoarele, tabletele, care pot fi înlocuite cu holograme digitale.
Îmbunătățirea simțului prezenței continuă să rămână o prioritate a inovației Oculus, așa cum subliniază Mark Zuckerberg. Ceea ce, fără a spune direct, ar însemna apusul erei iPhon-ului.