Cristian Bușoi a transmis marți, 23 februarie, că industria minieră din țara noastră are „atât viitor cât în Polonia și Germania”.
„Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania. Legat de declarațiile vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, trebuie spus că toți politicienii europeni (fie că provin sau nu din țări cu industrie minieră) ar trebui să înțeleagă că un mesaj radical nu ajută discutia și așa tensionată despre ce vor face minerii și nu ajută nici la acceptarea Acordului Verde European (Green Deal), susținut de Comisie”, a scris Cristian Bușoi pe Facebook.
Viitorul industriei miniere în România
„Nu poți spune unor oameni, care sunt afectați direct și au de suferit, că” nu este nimic personal”, că trebuie să renunțe peste noapte la viața lor și să devină altcineva, iar apoi să te aștepți să ai un dialog cu acei oameni. Pentru ei este foarte personal și pentru oricine ar fi personal. Cel mai important. Minerii din România trebuie să știe că sunt în același tren cu minerii polonezi, cehi și nemți.
Țările UE deși reduc numărul de mine, protejează, pe cât posibil industria, în același timp. Plus că închiderea minelor trebuie însoțită de soluții concrete pentru cei afectați (locuri noi de muncă, reconversie profesională) și pentru sistemele energetice (susținerea altor surse pentru producerea de energie). Dar, mai ales, este nevoie ca toți politicienii să dea dovada de moderație și să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”, a conchis președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European.
Minerii continuă protestele
Sute de mineri de la minele Lonea și Livezei protestează și luni în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Aceștia sunt nemulțumiți că nu și-au mai primit salariile și sunt dispuși să intre și în greva foamei, transmite Gândul.
Aproximativ 60 de mineri s-au blocat în subteran la mina Lupeni, amenințând că vor intra în greva foamei dacă negocierile de astăzi dintre liderii de sindicat și autorități nu vor avea rezultatele dorite.
Minerii se plâng că nu și-au primit salariile pe luna ianuarie, iar tichetele de masă sunt restante de 10 luni. De asemenea, aceștia cer decontarea transportului restant de 11 luni, dar și decontarea încălzirii.
Nu în ultimul rând, aceștia sunt îngrijorați în privința situației lor după cele trei luni în care salariile le sunt asigurate printr-o ordonanță de urgență, după cum a anunțat recent premierul Florin Cîțu.
În același context, la termocentrala Mintia, unde activitatea a fost oprită de câteva zile din cauza lipsei de cărbune, s-au adunat mai mulți energeticieni.
Sursă foto: Facebook