Viitorul planetei este în joc! Apel la Summit-ul G20: Acționăm acum sau riscăm să eșuăm

Schimbări climatice

Sursa: Dreamstime

Liderii politici ai celor mai mari 20 de economii ale lumii s-au reunit în acest weekend la Roma, pentru summit-ul G20. Cu această ocazie, premierul Italiei, Mario Draghi, a tras un semnal de alarmă cu privire la consecinţele dezastruoase ce ameninţă clima planetei noastre. Ce alte subiecte au fost dezbătute, potrivit Rai News?

Trebuie să acționăm „rapid pentru a evita consecințele dezastruoase asupra climei. Trebuie să reducem emisiile, altfel vor fi consecințe dezastruoase asupra climei”, a declarat premierul Mario Draghi la conferința despre „Rolul sectorului privat în lupta împotriva schimbărilor climatice”, care deschide cea de-a doua zi a summitului G20.

Mario Draghi: O datorăm cetățenilor, planetei și generațiilor viitoare

Prim-ministrul italian a adăugat, apoi: „Președinția italiană a G20 vrea să impulsioneze creșterea economică și să o facă mai durabilă: o datorăm cetățenilor, planetei și generațiilor viitoare”. Premierul italian răspunde, totodată, la o întrebare: „Unii dintre noi ne întrebăm de ce ne mutăm obiectivul de la 2 la 1,5 grade? Pentru că așa spune știința, trebuie să ascultăm alarmele care vin din comunitatea științifică”, relatează Rai News.

„Pașii aprobați până acum sunt insuficienți. Deciziile pe care le luăm astăzi vor avea un impact direct asupra succesului summitului pe tema climei de la Glasgow”, a adăugat premierul italian.

„Trecerea la energia curată este esențială pentru obținerea reducerilor necesare ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu mai putem amâna acest lucru. Această tranziție necesită un efort semnificativ și guvernele trebuie să fie pregătite să-și susțină cetățenii și afacerile prin aceasta. Dar oferă și oportunități pentru a stimula creșterea, pentru a crea locuri de muncă și pentru a reduce inegalitățile. Atât sectorul public, cât și cel privat trebuie să depună eforturi”, continuă Mario Draghi.

„Guvernele pot stabili obiective pe termen scurt și lung și pot asigura stabilitatea politică, financiară și normativă. Dar nu pot face totul. Companiile private accelerează implementarea tehnologiilor curate, promovează inovația și producția la scară largă. Finanțarea publică ajută la atragerea de finanțări ecologice și la reducerea riscurilor pentru investițiile din sectorul privat. Parteneriatele public-privat le reunesc pe cele două. Trebuie să susținem inițiativele private, care includ priorități sociale și de mediu în modelele lor de producție, precum inițiativa Alteței Sale Regale Prințul Charles privind piețele durabile”, a concluzionat premierul Draghi.

Prinţul Charles: Provocarea climatică este enormă. Sunt multe în joc

A sosit momentul „să transformăm cuvintele în acțiuni concrete și eficiente” pentru a contracara încălzirea globală, a spus Prințul Charles al Angliei. „Provocarea climatică este enormă. Sunt multe în joc. A sosit timpul să lăsăm deoparte disputele noastre și să profităm de oportunități pentru a relansa o renaștere ecologică și pentru a crede în redresare”, a adăugat Prințul Charles. „Sectorul privat este pregătit să colaboreze cu dumneavoastră și să joace un rol semnificativ în schimbarea regulilor jocului”, a explicat Prințul Charles.

G20 – potrivit unor surse diplomatice – a ajuns la un acord cu privire la plafonul maxim de 1,5° pentru încălzirea globală. Potrivit unor surse, liderii au aprobat o declarație care să meargă dincolo de angajamentele acordurilor de la Paris, care prevăd o limită a încălzirii globale sub 2 grade Celsius, posibil aproape de 1,5 grade Celsius.

Acordul confirmă, de asemenea, fondul pentru climă de 100 de miliarde de fonduri pentru țările în curs de dezvoltare. Proiectul final al textului – potrivit unor surse diplomatice – subliniază importanța respectării „acelui angajament deja stabilit”.

De asemenea, s-a ajuns la un acord privind decarbonizarea „până la jumătatea secolului”, relatează surse care explică că multe țări G20 continuă să folosească cărbunele. Țările G20 vor finaliza finanțarea de noi centrale pe cărbune până la sfârșitul anului.

Există „bune speranțe” ca liderii summitului G20 de la Roma să ajungă la un „text conform ambițiilor noastre” privind clima și tranziția ecologică, informează surse de la Palatul Elysée prezente la sediul summitului.

Apelul lansat de China

Președintele chinez, Xi Jinping, face apel la G20 de la Roma să întreprindă „acțiuni practice” împotriva schimbărilor climatice, subliniind că urgența de a răspunde la schimbările climatice a crescut, a declarat într-un discurs în legătură video cu summitul, citat de agenția Xinhua. Schimbările climatice și problemele energetice sunt „provocări globale importante”, a spus președintele chinez, care a intervenit de la Beijing.

„Motivațiile comunității internaționale de a lucra împreună pentru a înfrunta provocările globale continuă să crească, iar cheia este să întreprindem măsuri practice”. Xi Jinping consideră că este necesar „să se coordoneze protecția mediului și dezvoltarea economică”, ținând cont de răspunsul la schimbările climatice și de protecția mijloacelor de subzistență.

„Principalele economii ar trebui să consolideze cooperarea în acest sens”, a adăugat președintele Chinei, care a concluzionat: „Membrii din G20 ar trebui să aibă un rol de lider în promovarea diseminării și aplicării tehnologiilor avansate”, a spus Xi Jinping, citat de agenția de știri Xinhua. „Țările dezvoltate ar trebui, de asemenea, să își îndeplinească cu seriozitate angajamentele și să ofere sprijin financiar țărilor în curs de dezvoltare”, a adăugat președintele chinez.

A doua zi a G20 începe cu vizita liderilor mondiali în centrul istoric al Romei și în special la Fontana di Trevi. Sunt așteptați – într-una dintre cele mai frumoase piețe din lume – de o desfășurare impunătoare de forțe de poliție (cu elicoptere survolând deasupra zonei), cameramani și fotografi. Întreaga zonă a fost închisă circulației cu această ocazie.

Liderii lumii au aruncat și moneda (1 euro conținut în punga care le-a fost oferită) în fântână, conform tradiției pentru persoanele care vizitează capitala Italiei: dorința de a reveni curând în „orașul etern”. Un covoraș albastru – cu doi carabinieri în uniformă completă – a marcat intrarea în zona fântânii.

Un nou pas în relaţiile SUA – UE

Negocieri tehnice în cursul nopții, la Roma, pe marginea summitului G20, între liderii americani și cei ai Comisiei Europene, privind acordul de eliminare a taxelor și represaliilor la oțel și aluminiu între cei doi giganți economici. Acordul general a fost făcut public sâmbătă de șefii delegațiilor SUA și a fost relansat de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a anticipat că duminică anunțul oficial va veni de la președintele SUA Joe Biden și de la președintele Comisiei Ursula von der Leyen.

Premierul Italiei Mario Draghi a informat că acordul confirmă relațiile transatlantice deja strânse și depășirea progresivă a protecționismului din ultimii ani, sperând că va fi un prim pas spre o ulterioară deschidere a schimburilor dintre UE și SUA. Comerțul și schimburile internaționale sunt sectoare pentru care Comisia Europeană (delegarea îi revine lui Dombrovskis) sduce negocieri în prim-plan în numele tuturor țărilor Uniunii Europene.

„Acțiunile grăbite nu vor aduce niciun beneficiu relațiilor dintre SUA și Turcia”, a afirmat președintele american Joe Biden către președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul întrevederii desfășurate pe marginea summitului G20. În centrul conversației s-au aflat livrările de F-16 către Ankara drept compensație pentru excluderea Turciei din programul F-35 în urma achiziției de sisteme de apărare antiaeriană rusești.

Tensiuni pe tema Taiwan

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, l-a avertizat pe ministrul chinez de Externe, Wang Yi, că Statele Unite nu vor accepta acțiunile „unilaterale” ale Chinei de a schimba așa-numitul statu-quo în Strâmtoarea Taiwan, a raportat un oficial al Departamentului de Stat al SUA, citat de agenția Reuters, la finalul întâlnirii dintre înalți diplomați ai Chinei și ai Statelor Unite, pe marginea summitului G20 de la Roma.

În timpul întâlnirii, Blinken a spus „în mod clar” că Washingtonul se opune oricărei schimbări unilaterale a statu-quo-ului de către Beijing, potrivit oficialului, și că SUA se opun acțiunilor întreprinse de Beijing, care au crescut tensiunea cu insula.

Problema licenţelor de pescuit din Canalul Mânecii

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au convenit să pregătească „în zilele următoare” măsuri capabile să ducă la o detensionare a „tensiunilor importante” dintre Franța și Regatul Unit cu privire la licențele de pescuit în Canalul Mânecii, potrivit unor surse de la Palatul Elysée prezente la summitul G20 de la Roma.

Relațiile dintre Londra și Paris s-au deteriorat foarte mult din cauza polemicilor despre pescuit și a luptei împotriva imigrației în Canalul Mânecii, precum și a controverselor privind alianța anti-chineză „Aukus” dintre SUA, Regatul Unit și Australia, din care ministrul francez de Externe Jacques Le Drian l-a marcat pe Johnson drept „roată de rezervă”.

Ministrul pentru Brexit, David Frost, a declarat sâmbătă că guvernul britanic are în vedere o inițiativă legală în urma amenințărilor primului ministru francez Jean Castex de a bloca accesul navelor de pescuit britanice în porturile franceze. Castex a afirmat că blocarea va fi implementată dacă, până marțea viitoare, nu li se acordă licențe de pescuit zecilor de bărci franceze cărora le-au fost refuzate în apele Regatului Unit.

Johnson a stigmatizat amenințările franceze în întâlnirea sa de sâmbătă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Londra a reamintit că bărcile de pescuit franceze, care nu au obținut licența reprezintă doar 2% din total.

Tensiunea a fost declanșată de scrisoarea lui Castex către Von der Leyen, în care premierul francez îndeamnă Bruxelles „să demonstreze că părăsirea Uniunii Europene este mai dăunătoare decât a rămâne acolo”. Frost a descris limbajul lui Castex drept „foarte problematic” și a acuzat Parisul că a încălcat acordurile post-Brexit.

Summituri bilaterale sunt programate și pentru premierul italian Mario Draghi: de la ora 13:10 va avea o întrevedere cu premierul Canadei, Justin Trudeau și, apoi, cu ministrul de Externe al Republicii Populare Chineze, Wang Yi.

De asemenea, premierul canadian va fi angajat în discuții cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen și cu președintele Argentinei, Alberto Fernández, înainte de a călători direct în Scoția în vederea deschiderii COP26 la Glasgow.

Relații bilaterale, intensificarea dialogului și a cooperării în domeniul tranziției energetice și a situației afgane sunt temele aflate în centrul unei întâlniri bilaterale între ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Luigi Di Maio, și omologul său indian S. Jaishankar, care a avut loc pe marginea G20 în desfășurare la Roma, după cum se poate afla dintr-un mesaj pe Twitter publicat de Ministerul italian de Externe.