"Avem în faţa noastră o provocare asumată şi anume stoparea încălzirii globale. Aceasta ar putea depăşi, până în anul 2100, circa 4-5 grade Celsius. Ce înseamnă 4-5 grade Celsius în Delta Dunării, în Carpaţi sau în oraşe? Înseamnă secetă, schimbarea migrării păsărilor. La cea de-a 21 ediţie a Conferinţei Părţilor ce va avea loc la Paris se va discuta despre posibilitatea de a găsi soluţii de scădere a temperaturii globale de la 4-5 grade la două grade Celsius. Mesajul principal este că, în 2015, viitorul planetei se va juca la COP 21, la Paris", a afirmat ambasadorul Franţei în România.
Oficialul francez a adăugat, totodată, că evenimentul global de la Paris din luna decembrie, unde şi România va avea un cuvânt de spus, se doreşte unul al soluţiilor, nu al problemelor.
"Obiectivul nostru este să ajungem la un acord interguvernamental care să intre în vigoare din anul 2020. O încălzire globală de sub două grade Celsius este acceptabilă. Ocupaţia ecologică nu este o preocupare a bogaţilor, ci se leagă de nevoile primare. Cei care vor suferi cel mai mult de pe urma încălzirii globale vor fi cei săraci, fără posibilităţi. COP21 de la Paris nu se doreşte o conferinţă a problemelor, ci una a soluţiilor. La Paris vor fi prezente şi foarte multe ONG-uri şi se contează pe experienţa lor", a spus François Saint-Paul.
Franţa a fost numită oficial ţară gazdă a celei de-a 21-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (Paris Climat 2015), care va avea loc între 30 noiembrie şi 11 decembrie. AGERPRES