Omul de afaceri Siminel Andrei, şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH), se aşteaptă ca populaţia României să scadă în următorii zece ani, fenomenul internaţionalizării să capete proporţii, iar angajaţii să devină tot mai stresaţi.
„Prevăd o scădere a populaţiei României în următorii zece ani, iar la nivel global mă aştept la o schimbare de structură a populaţiilor, după cum vedem în aceste zile, mai pregnant decât în urmă cu şase luni, care va afecta substanţial viitorul“, a declarat Siminel Andrei (foto) în cadrul unui seminar despre digitalizarea sectorului imobiliar comercial.
El estimează o creştere a interesului pentru fenomentul Big Data, pe măsură ce informaţiile pe care oamenii trebuie să le gestioneze zilnic se vor înmulţi. Provocarea va fi, în opinia sa, analizarea şi interpretarea acestor date, iar rezultatul „ne va afecta substanţial viaţa“.
„Internaţionalizarea va fi noul palier de referinţă. Oricine poate să facă un produs care să devină global, iar odată făcut acesta poate ucide celelalte afaceri cu obiective care tindeau către aceeaşi ţintă“, a mai spus Andrei.
În plus, el atrage atenţia că mediul de muncă va deveni tot mai stresant.
În replică, antreprenorul Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri din ţară, a pledat pentru echilibru în abordarea noutăţilor tehnologice.
„Dacă tehnologia va introduce stres în vieţile angajaţilor şi ale tuturor beneficiarilor de servicii ne vom îndepărta de scopul fundamental al vieţii, care este liniştea, pacea şi fericirea. Tot ce a venit cu ştampila de revoluţionar în istoria omenirii a avut succes în măsura în care fenomenul a fost îmbrăţişat în întregul lui, cu echilibrul necesar. Şi tehnologia trebuie luată în doza de echilibru necesară, pentru că altfel stresul va distruge societatea“, a menţionat Tudor în cadrul aceluiaşi eveniment.
Atât Siminel Andrei, cât şi Liviu Tudor au intrat în afaceri la începutul anilor `90.
După studii în America, Siminel Andrei a ajuns să gestioneze afacerile locale ale grupului NCH, care deţine, printre altele, spaţiile comerciale ale Romarta şi Metex, producătorul de pâine Vel Pitar, producătorul de becuri Romlux Târgovişte şi Libra Internet Bank. Compania al cărei director executiv este a fost implicată activ în piaţa imobiliară în perioada de vârf, când a reuşit să-şi vândă o parte însemnată din portofoliul imobiliar, realizând vânzări ce depăşesc 500 mil. euro.
De cealaltă parte, Liviu Tudor a investit peste 300 mil. euro în două dintre cele mai mari parcuri de afaceri din ţară, West Gate şi Novo Park, fiecare cu o suprafaţă închiriabilă de circa 75.000 mp, care îl plasează pe locul trei într-un top al celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din ţară, după Globalworth şi Immofinanz.