Cel de-al şaselea Congres mondial al agenţiilor de presă, la care participă 200 de delegaţi din aproximativ 100 de ţări, a început joi la Sofia. Participanţii vor discuta despre viitorul ştirilor, o temă importantă pentru domeniul lor de activitate, inteligenţa artificială şi noi surse de informare, informează agenţia bulgară BTA.
Preşedintele bulgar, prezent la eveniment, a arătat că digitalizarea a permis propagarea ”fake news” dar, în acelaşi timp, a oferit mass media oportunitatea de a combate fenomenul.
”Ştirile false influenţează modelele de dezvoltare şi produc modificări în societate. Lupta cu fake news nu trebuie dusă doar de agenţiile de presă şi media, ci de toată societatea, pentru că orice creştere economică, orice mecanism de dezvoltare a unei societăţi poate fi influenţat de ştirile false. Accesul la informaţii obiective şi credibile trebuie să rămână o valoare a unei societăţii democratice”, a subliniat Radev.
La rândul său, directorul BTA a rezumat esenţa dezbaterilor care se vor desfăşura pe parcursul a trei zile la Sofia.
”Trăim într-o infinită mare virtuală de informaţii. Cum putem spune ce este esenţial şi ce este important, ce este real şi ce este fals, ce este adevărat şi ce este manipulativ? Cum putem proteja munca noastră de copyright? Cum putem actualiza sursele de venit fără a ne pierde independenţa? Acestea sunt principalele puncte de interes ale dezbaterilor la cel de-al şaselea Congres al Agenţiilor de Presă”, a spus directorul general al BTA, Maxim Minchev, secretar general al Consiliului Mondial al Agenţiilor de Ştiri (NACO)
Reuniunea de la Sofia, la care participă şi directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, se desfăşoară în perioada 13-15 iunie şi este organizată de BTA şi NACO.
Congresul mondial al agenţiilor de presă a avut prima ediţie în 2004, în Rusia, apoi s-a desfăşurat în Spania (2007), Argentina (2010), Arabia Saudită (2013) şi Azerbaidjan (2016).