Prin achiziţia Wind River şi parteneriatul strategic cu Nokia, Intel aruncă asul din mânecă pe piaţa dispozitivelor mobile, unde România joacă un nou rol.
Din momentul în care Intel a anunţat, în urmă cu două săptămâni, încheierea achiziţiei companiei Wind River, cel mai important jucător pe piaţa producţiei de software non-PC, analiştii şi presa internaţională au comentat faptul că mişcarea deschide calea producătorului de cipuri către o piaţă de circa 900 de miliarde de dolari anual, de patru ori mai mare decât cea a computerelor, şi cu o creştere anuală de două ori mai rapidă.
Prin achiziţia de 884 milioane de dolari, Intel ţinteşte însă mult mai departe, iar primul pas concret a fost făcut recent, prin semnarea parteneriatului strategic cu Nokia, pentru producerea unei noi generaţii de dispozitive mobile, numită, generic, Mobile Internet Devices (MID), orientate către cloud computing şi social networking, care va include smartphones, nettops (echipamente mici care monitorizează diferite locaţii şi le conectează cu alte dispozitive) şi In-Car Infotaintment – echipamentele care asigură informaţia şi divertismentul la bordul vehiculelor şi le conectează cu computerele personale şi cu telefoanele mobile. „Cele două demersuri ale Intel sunt piese dintr-un puzzle care acum începe să prindă contur“, spune Irinel Burloiu, şeful Intel România.
Practic, Intel, prin Wind River, va asigura viitorul sistem de operare a dispozitivelor Nokia, companie ale cărei telefoane mobile sunt bazate în acest moment pe bătrânul sistem de operare Symbian, care începe să-şi arate limitele, precum şi middleware-ul (programele care asigură comunicarea între sistem şi aplicaţii) pentru programele scrise pentru viitoarea platformă Intel-Nokia.
Inteligenţă, via Jucu-Cluj-Galaţi
„Wind River sunt singurii din lume care creează intrumentele prin care se poate optimiza rularea aplicaţiilor pentru Mobilin, varianta de Linux Mobile, care va rula pe viitoarele MID“, explică Burloiu. „Intel crede în dispozitive ieftine, standardizare, iar în câţiva ani, credem că se vor vinde anual un miliard de dispozitive cu tehnologie Intel încorporată“.
Divizia Wind River din România, situată în Galaţi, joacă un rol important în această ecuaţie şi în dezvoltarea noii platfome mobile Intel-Nokia. „Cei 70 de programatori din România ai companiei noastre se ocupă chiar cu scrierea acestor aplicaţii“, spune Cristina Segal, directorul general al Wind River România. Potrivit unor surse din piaţă, deja au loc discuţii între Wind River şi Nokia privind integrarea activităţii diviziei de software a Nokia, care are o filială şi la Cluj, cu cea a Wind River. Cristina Segal nu a dorit să comenteze pe marginea unei eventuale fuziuni pe plan local a diviziei de soft a Nokia cu Wind River România, dar a spus că, în urma achiziţiei de către Intel, se aşteaptă la dublarea veniturilor, fără a preciza cifre. „Vom creşte organizaţia şi ca număr de programatori, vom face angajări chiar mai repede de anul viitor“, spune, pentru Capital, Cristina Segal. Ținând cont de dublarea activităţii, numărul programatorilor Wind River care vor lucra pentru platforma Intel-Nokia în România ar putea depăşi, anul viitor, o sută.
Achiziţia Wind River şi parteneriatul cu Nokia sunt două piese dintr-un puzzle care abia acum începe să prindă contur.
Irinel Burloiu, business development manager Intel
100 de programatori ar putea lucra în România, anul viitor, la noua platformă şi noul sistem de operare rezultat în urma alianţei Intel-Nokia
Miza alianţei Intel-Nokia
evoluţie „Ne dorim să aducem arhitectura x86, adică experienţa utilizatorului de PC în lumea mobilelor“, spune Irinel Burloiu, şeful Intel în România. Puterea de calcul a telefoanelor mobile a egalat-o pe cea a PC-urilor de acum opt ani, iar companii precum Google, Microsoft sau Intel intră în forţă pe o piaţă care începe să le devină din ce în ce mai familiară. Alianţa dintre cel mai mare producător de telefoane mobile, Nokia, şi cel mai mare producător de procesoare, Intel, completată de achiziţia Wind River, va crea un mega-lider mondial în domeniu.