Tendința clară din piața de televizoare este de achiziție a ecranelor Full HD de dimensiuni mari, peste 100 de centimetri în diagonală. După cum ne-au declarat surse din industrie, dacă înainte se căutau dimensiuni mai mici, de până în 80 cm, datorită noilor tehnologii, care nu mai ocupă atât de mult spațiu în cameră și nici nu au un efect obositor asupra ochilor, clienții se orientează către televizoare mai mari și de o calitate cât mai bună. Achiziția de Smart TV nu este încă la fel de mare, pe de o parte din cauza prețului, iar pe de alta, deoarece funcțiile smart sunt folosite foarte puțin.
O parte importantă a trendului este și migrarea către televizoare 4K, tehnologie care reprezină clar viitorul în această industrie. Ecranele LCD au înlocuit complet plasmele, iar tehnologia 3D rămâne doar o funcție în plus a televizoarelor, folosită de prea puțini consumatori. 4K înseamnă 4.096 x 2.160 pixeli, față de 1.920 x 1.080 pixeli la un Full HD, și este folosită în principal în cinematografia digitală. Majoritatea televizoarelor sau monitoarelor nu folosesc rezoluția maximă, ci 3.840 x 2.160 pixeli, care este numită Ultra High Definition, iar rezoluția este chiar mai mică la monitoare de laptop, 3.200 x 1.800 pixeli sau chiar mai puțin, dar sunt de multe ori comercializate drept 4K.
Imagine la alt nivel
Pentru a vedea care este diferența dintre un tv Full HD și unul UHD am testat un Samsung SUHD UE55J8590. Adică un televizor curbat cu o diagobală de 55 de inci (138 cm), echipat cu toate tehnologiile de ultimă oră. Un tv care vă scoate din buzunar în jur de 2.500 de euro, fiind mult peste media televizoarelor comercializate în prezent, dar care va deveni, în mod sigur, standard, peste câțiva ani, odată cu ieftinirea produselor și a lansării de noi funcții.
Nu avem spațiu suficient în acest material pentru a intra în detaliile tehnice ale produsului, multe și pe măsura prețului, dar câteva trebuie punctate. În primul rând calitatea imaginii este mult peste ce suntem obișnuiți la un HD, ceea ce face ca plăcerea vizuală să fie maximă. Pe lângă peste opt milioane de pixeli, ecranul afișează mai mult de un miliard de culori (combinarea iNano-Crystal cu panelul de 10 biți), iar curbura dă senzația unui 3D datorită unei imagini foarte apropiate de realitate. Negrul este negru în sensul că fără lumină în cameră televizorul dispare în întuneric atunci când nu are imagini pe ecran. Cele mai impresionant de urmărit emisiuni sunt cele din documentarele despre natură și evenimentele sportive. Scenele din filme au detalii pe care nu le poți observa pe alte ecrane sau rezoluții, dar au și un dezavantaj: arată și cea mai mică imperfecțiune a actorilor sau a decorurilor, ceea ce înseamnă că poți fi dezamăgit de cum arată în realitate un actor sau de „umanizarea“ unor scene SF. Sunetul este ireproșabil, cei de la Samsung introducând două woofere în tv, iar SUHD Remastering Engine reușește să majoreze calitatea semnalului primit prin cablu chiar dacă nu este 4K sau nici măcar HD. Una peste alta, televizorul oferă o experiență nouă și mai avem de așteptat câțiva ani până când acest nivel de calitate va deveni standard.