Viitorul TVA în imobiliare rămâne în ceaţă până anul viitor

Taxarea inversă a fost eliminată de anul acesta, dar viitorul ei rămåne neclar. Parlamentul încă nu a respins legea, dar nici nu a aprobat-o, iar un răspuns concret se prefigurează abia la anul. Între timp, contribuabilii ameninţă statul cu penalităţi pentru întårziere. Controversata Ordonanţă de Urgenţă nr. 106/2007, care modifica Codul fiscal, continuă să determine discuţii privind consecinţele sale. Principalul efect al aplicării acesteia, din ianuarie 2008,

Taxarea inversă a fost eliminată de anul acesta, dar viitorul ei rămåne neclar. Parlamentul încă nu a respins legea, dar nici nu a aprobat-o, iar un răspuns concret se prefigurează abia la anul. Între timp, contribuabilii ameninţă statul cu penalităţi pentru întårziere.

Controversata Ordonanţă de Urgenţă nr. 106/2007, care modifica Codul fiscal, continuă să determine discuţii privind consecinţele sale. Principalul efect al aplicării acesteia, din ianuarie 2008, a fost eliminarea taxării inverse în imobiliare (TVA se înregistra pe factură, dar nu se plătea). Ca urmare, investitorii plătesc acum TVA, urmånd să solicite rambursări. Jucătorii din domeniu au acuzat faptul că statul se va finanţa pe spatele sectorului privat, iar investitorii, ale căror planuri de finanţare au fost date peste cap, îşi vor majora cheltuielile.

Reacţia acestora nu a întårziat decåt cåteva luni. „Există deja contribuabili care au început să ceară dobåndă de întårziere, iar valoarea acesteia este de 36,5% pe an. Nu e o sumă mică şi e normal să se întåmple aşa“, a declarat avocatul Gabriel Biriş. TVA ar trebui recuperată de la stat în 45 de zile, dar acest lucru se întåmplă foarte rar, fapt care aduce cu sine noi dificultăţi. „Creşterea finanţării proprii cu 19% pentru o achiziţie nu e chiar uşoară pentru unii şi să nu uităm că profitul vine pe banii investiţi, nu pe cei obţinuţi prin credit“, spune Ilias Papageorgiadis, managing partner al companiei imobiliare More Invest International.

Investiţii descurajate

O dovadă a faptului că eliminarea acestei facilităţi a creat probleme poate fi identificată şi în absenţa aproape completă de pe piaţă a investitorilor, în special a celor speculativi, care nu au mai reuşit să-şi finanţeze investiţiile. Ca o lovitură în plus, nici băncile, devenite oricum mai prudente în ultima vreme din cauza crizei financiare internaţionale, nu mai acordă bani oricui. „Era uşor înainte. Veneau investitorii speculativi, cumpărau cåteva zeci de apartamente şi gata. Acum situaţia s-a schimbat, iar de trei luni, aceştia au dispărut de pe piaţă“, confirmă situaţia Shimon Galon, country manager al GTC, developer israelian listat la Varşovia.

Unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai acestei iniţiative, avocatul Gabriel Biriş, managing partner al casei de avocatură Biriş Goran, crede că diminuarea tranzacţiilor de la începutul anului are drept cauză tocmai reintroducerea TVA pentru tranzacţiile imobiliare. „Cererea de la finele anului trecut a fost extrem de mare. Oamenii s-au repezit să cumpere multe  case pe firmă. Noi, de exemplu, am scris 40 de contracte pentru un client în două zile, pe la jumătatea lunii decembrie. Iar cauza este tocmai dispariţia acestei facilităţi“, spune Biriş.

O opinie nuanţată are avocatul Sorin Mitel. „De vreme ce TVA nu reprezintă un cost pentru dezvoltatori, în opinia noastră, dezvoltarea pieţei imobiliare nu ar trebui să fie influenţată semnificativ. Problema legată de cash-flow poate avea totuşi un anume impact, deoarece dezvoltatorii sunt acum constrånşi să apeleze la mecanismul rambursării TVA“, arată Mitel. Un astfel de mecanism este delicat şi enervant pentru oricine (inconvenientul controalelor fiscale, durata incertă pånă la rambursare etc). În plus, jucătorii din piaţă pot fi nevoiţi uneori să apeleze la mecanisme de finanţare a TVA, care implică un cost suplimentar (dobånzi, speze bancare, comisioane, garanţii etc).

Iniţial, Senatul a stråmbat din nas la vederea textului OUG nr. 106/2007. Situaţia taxei a rămas pånă la urmă în coadă de peşte, dar se plăteşte în continuare, iar unica speranţă a rămas Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. La dezbaterea legii care susţine ordonanţa, din decembrie anul trecut, în Comisia Economică a Camerei nu a fost prezent niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor. Ca urmare, membrii comisiei au hotăråt avizarea negativă a proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 106/2007. Avizul însă este consultativ, deci inutil. Nimeni nu ştie clar ce se va întåmpla mai departe. TVA se plăteşte însă în continuare la tranzacţiile cu imobile şi terenuri, investitorii trebuind să solicite rambursarea. „Oricum, anul acesta este pierdut. Nu uitaţi că este an electoral şi nu se pot întåmpla mari evenimente. Nu cred că de lucru le arde acum parlamentarilor“, consideră avocatul Gabriel Biriş.

Prin urmare, cumpărătorii trebuie să aibă în vedere refinanţarea TVA, cu toate problemele ei, pentru toate contractele încheiate începånd cu 1 ianuarie 2008, dacă Parlamentul nu va respinge propunerile Guvernului. Cum o astfel de decizie are şanse să se întåmple cel mai devreme anul viitor, TVA pe tranzacţii se va plăti în continuare în 2008. 

Consecinţă

Unul dintre puţinele efecte pozitive ale adăugării TVA la costuri a fost diminuarea speculaţiilor din sectorul rezidenţial. La aceasta a contribuit însă şi criza financiară, care a determinat băncile să fie mult mai circumspecte.

«Există deja contribuabili care au început să ceară dobåndă de întårziere, iar valoarea acesteia este de 36,5% pe an.»
Gabriel Biriş, managing partner al casei de avocatură Biriş Goran