PNL face apel la autoritățile locale să se pregătească pentru viitura de pe Dunăre
Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a făcut apel la autoritățile centrale și la cele locale din județele dunărene să se pregătească pentru viitura de pe Dunăre. Hidrologii au estimat deja perioada și debitul așteptat, după ce Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta, Ungaria.
Potrivit spuselor sale, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat deja o ședință extraordinară a comitetului ministerial pentru situații de urgență. El va inspecta zonele critice afectate de inundațiile din anii 2006 și 2013. A solicitat reverificarea tuturor digurilor.
De altfel, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că hidrocentrala Porțile de Fier I este pregătită să facă față viiturii pentru a reduce debitul Dunării.
Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a avertizat autoritățile competente să nu se bazeze exclusiv pe capacitățile hidrocentralelor și digurilor.
„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundații, fac apel la autoritățile centrale și la cele locale din județele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiștii au estimat deja perioada și debitul așteptat, după ce Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranța oamenilor și să limităm pagubele materiale!
Am vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situații de urgență. Mircea Fechet va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundațiile din 2006 și 2013 și a solicitat reverificarea tuturor digurilor. Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porțile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.
Cu toate acestea, avertizez autoritățile competente să nu se bazeze doar pe capacitățile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii și proprietățile lor!”, a scris, joi, președintele Senatului pe Facebook.
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România peste zece zile
Viitura de pe Dunăre se va apropia de România în jurul datei de 28/29 septembrie. Va avea un debit maxim între 9200 și 9500 metri cubi pe secundă. În prezent, debitul Dunării este în creștere. Se estimează că va ajunge la 8500 metri cubi pe secundă pe 25 septembrie, aproape dublu față de valoarea actuală.
În zona Baziaș, debitul va continua să crească și va atinge valoarea maximă între 28 septembrie – 29 septembrie, ajungând la 9200-9500 metri cubi pe secundă. Lucrările de apărare împotriva inundațiilor vor asigura că viitura va trece în siguranță și se va răspândi pe parcursul a până la 7 zile după ce va ajunge în zona Baziaș.
Echipele de la Apele Române, care lucrează în cadrul celor 7 Administrații Bazinale de Apă (Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomița, Apele Române Dobrogea-Litoral și Apele Române Prut-Bârlad), sunt în stare de alertă și monitorizează atent linia de apărare împotriva inundațiilor, care se întinde pe 1100 km.
Autoritățile monitorizează întregul sector al Dunării din România, unde se așteaptă o viitură care va crește nivelul apei până la sfârșitul lunii. Între 28 septembrie și 29 septembrie, debitul apei va fi de peste două ori mai mare decât acum, dar specialiștii nu se așteaptă la probleme grave, cu condiția ca viitura să nu dureze prea mult.