tarile nordice fac parte din categoria destinatiilor la care de obicei unii turisti se gandesc dupa ce au epuizat o buna parte din Europa. Pentru altii, exotismul ofertelor celor mai multe agentii de turism a ramas rece in favoarea unei vacante intr-o zona complet diferita de ceea ce se poate vedea in restul tarilor europene. Ca preturi, fata de Germania tarile nordice sunt mai scumpe cu aproximativ 20-30 %. „Cele mai cautate sunt Danemarca, Suedia si Norvegia, mai putin Finlanda, care, de altfel, este singura tara din zona care foloseste euro. In celelalte tari se lucreaza cu moneda nationala. Putem spune ca, fata de anul trecut, cererile au crescut cu 40 %”, adauga Corina Ducu, director la agentia de turism NordicTours.
Desi tarile nordice pot fi vazute si separat, majoritatea agentiilor de turism recomanda tururi organizate cu vizitarea celor patru capitale. Autocarul care pleaca din Bucuresti va ajunge intr-un circuit complet pana in Finlanda, trecand prin Danemarca, Suedia si Norvegia. Din Germania mai sunt 45 de minute de mers cu feribotul pana in Danemarca. De aici incepe experienta nordica.
Dimineata racoroasa in Copenhaga, cea mai frumoasa capitala a tarilor nordice, de unde regina Margareta a II-a ne zambeste aristocratic si distant. Nu demult, Danemarca a impus restrictii, din ce in ce mai dure, pentru cei care vor sa emigreze. Nivelul de trai al danezilor nu inseamna bunastare si pentru turistul roman, care trebuie sa stie ca a ajuns intr-un oras destul de scump. Danemarca este tara mama a marcii Tuborg si, in acelasi timp, cea mai mare exportatoare de bere din Europa. Designul de interior dar, mai ales, cel industrial este renumit in toata lumea pentru calitatea sa, alaturi de cele mai fine portelanuri sau bijuteriile din chihlimbar, care au preturi foarte bune.
Dupa o masa comuna pentru danezul de rand alcatuita din heringi si costita impanata, grupul de romani viziteaza Piata Primariei, Biserica de Marmura, Castelul Rosenborg si statuia Mica Sirena – simbolul capitalei daneze. Deliciul serii il reprezinta o plimbare de neuitat la Tivoli – cel mai vechi parc de distractii din Europa (construit in 1843), unde preturile de intrare se situeaza intre 25 si 50 de dolari.
Paisprezece ore de-a lungul fiordurilor
Spre Norvegia cu vaporul de patru stele Crown of Scandinavia, care are tot ce-i trebuie unui hotel plutitor: restaurante, discoteci, sali de spectacole si cei mai inspirati animatori. Paisprezece ore pe fiordul Oslo despart Danemarca de capitala Norvegiei.
Cosmopolitul Oslo, cu aproximativ 500.000 de locuitori si orasul premiului Nobel pentru pace, continua traditia nordica a bunului gust combinat cu comportamentul retinut al norvegienilor. O cina normala costa in jur de 30 de dolari, iar taxiul aproximativ un dolar pe kilometru. Daca o masa copioasa alcatuita din traditionalii creveti si specialitati din peste, care de altfel sunt foarte ieftine, va deschide apetitul pentru cumparaturi, nu ratati vestitele magazine de pulovere Dale of Norway. Aici sobrele norvegiene impletesc manual pulovere cu modele traditionale, accesibile si pentru buzunarul turistului roman. O masina de inchiriat costa aproximativ 100 de dolari pe zi.Totusi, sa circuli astfel in Oslo devine nerentabil, intrucat cele mai multe firme solicita si un depozit suficient de mare ca garantie. Pentru vizitarea muzeelor sunt disponibile carduri de una-trei zile, care costa intre 23 si 49 de dolari, incluzand discounturi la unele spectacole de teatru sau parcare gratuita. Nu trebuie ratate Muzeul Fram, Muzeul Vikingilor sau fortareata Akershus.
Aeroportul international din Stockolm. In jur de 40 de avioane aterizeaza si decoleaza in fiecare ora, transportand aproximativ 17 milioane de oameni anual. Drumul spre Suedia, poate fi facut si cu un autocar de linie, care ajunge zilnic la Stockolm. Aici traiesc cei mai multi romani din Europa de Nord, in mare parte emigranti sau care muncesc cu contracte pe perioade determinate. La 22 de grade ziua, pe timpul verii, mai ca-ti vine sa lasi muzeele si sa bei o bere Carlsberg din tara vecina, Danemarca. si asta, cu gandul la viata de noapte a capitalei suedeze, care nu dureaza niciodata atat cat ai vrea. O intrare la discoteca costa in jur de zece dolari, in care este inclusa si o bautura gratuita, iar spectacolele de muzica live intre sase si opt dolari. Cei mai adormiti gasesc si cafea pentru numai cinci dolari sau cola la 1,2-1,5 dolari. In timp ce unii se distreaza, amatorii de chilipiruri vor constata ca cele mai rentabile produse de cumparat sunt cristalurile, electronicele si calculatoarele.
Seara cu vodca, bautura traditionala, si sauna – parte a stilului de viata finlandez. De la Stockolm la Helsinki se ajunge numai cu vaporul. Finlanda, tara lui Mos Craciun si a aurorei boreale este cantata in special in perioada sarbatorilor de iarna, cand traditia intalneste serviciile de calitate. Se poate vizita orasul Turku, fosta capitala a Finlandei si Catedrala Turku, una din cele mai importante opere de arhitectura ale finlandezilor. O masa obisnuita vara contine peste si fructe de padure. In general, un pranz ajunge la 18 dolari, iar o bere costa aproximativ 1,8 dolari.
Pe ruta Helsinki-Stockolm-GA