Viktor Orban a dat ordinul. Ungurii nu mai țin cont de nimeni. Vor fi dați afară

Viktor Orban, Ungaria

SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Viktor Orban a luat recent o decizie controversată care a lovește direct în refugiații ucraineni. Din 21 august, în Ungaria se aplică un nou decret care a stârnit îngrijorare în toată Europa.

Guvernul condus de Viktor Orban a luat o decizia fără precedent. Ungaria a început să evacueze refugiații ucraineni din regiunea Zakarpattia. Acest lucru se petrece după implementarea unui nou decret care restricționează accesul acestora la adăposturi.

Decretul a intrat în vigoare din 21 august. El limitează accesul la adăposturile subvenționate de stat.

Viktor Orban limitează prezența refugiaților ucraineni în adăposturi

Astfel, Viktor Orban permite, prin decizia luată, ca doar ucrainenii din zonele direct afectate de război să se cazeze în acestea.

În dimineața zilei de 21 august, 120 de refugiați au fost evacuați din adăposturi în localitatea Kocs. Acesta este situată în nordul Ungariei, la granița cu provincia ucraineană Zakarpattia.

Premierul Ungariei a mai luat o decizie dură/SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Oamenii au fost nevoiți să doarmă pe străzi

Majoritatea refugiaților afectați sunt de etnie romă. Ei au locuit până acum într-un adăpost privat subvenționat de stat. După aplicarea noii reglementări, unii dintre ei au fost nevoiți să doarmă pe străzi, arată Kyiv Independent.

Modificările recente ale legislației ungare, care schimbă semnificativ procedurile de ajutor pentru refugiații ucraineni, au stârnit îngrijorări internaționale.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați a cerut reexaminarea deciziei

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați a solicitat autorităților de la Budapesta să reexamineze această abordare.

Noua măsură a guvernului Orban afectează în principal refugiații romi din Zakarpattia. Aceștia trăiesc în adăposturi ce urmează să fie închise. Mulți dintre refugiați au cetățenie dublă, ucraineană și ungară. În prezent, Ungaria găzduiește peste 30.000 de refugiați ucraineni.

Sursa citată a amintit că la 30 iulie, guvernul lui Viktor Orban a relaxat cerințele de intrare pentru cetățenii ruși și bieloruși. Aceștia sunt acum incluși în programul cardului național. Acest lucru le permite să vină și să lucreze în Ungaria pentru o perioadă de până la doi ani.

Ungaria crede că venirea lui Trump la putere înseamnă o șansă la pace

De altfel, Ungaria consideră că o posibilă revenire a fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă ar putea reprezenta o „șansă pentru pace” în Ucraina. Acest punct de vedere a fost exprimat recent de ministrul de Externe, Peter Szijjarto, la summitul NATO de la Washington. În cadrul întâlnirii, majoritatea aliaților NATO au exprimat un sprijin ferm pentru Ucraina.

Poziția Ungariei privind războiul din Ucraina a fost marcată de recente acțiuni controversate ale liderilor săi. Premierul Viktor Orban a efectuat recent o vizită la Moscova. Acesta a fost descrisă drept o „misiune de pace”, care a generat critici în rândul aliaților NATO ai Ungariei. Vizita a fost percepută de unii ca un semn de legitimare a pretențiilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina, accentuând tensiunile dintre Budapesta și alți membri ai alianței.

Mai multe detalii despre poziția Ungariei puteți citi aici.