Viktor Orban obligă UE să facă mari modificări?
Viktor Orban a băgat frica în reprezentanții Uniunii Europene. Putem trage această concluzie în urma propunerilor UE. Ele vizează transformarea Sistemului de comisii înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iulie 2024.
Altfel spus, în momentul în care va fi rândul Ungariei să dețină președinția rotativă timp de șase luni, începând cu 1 iulie 2024, UE ar putea să funcționeze într-un alt mod, complet diferit.
Propunerile vizează reducerea numărului de comisii de specialitate. Reprezentanții UE vor 15, în loc de 20, câte sunt acum. În plus, se dorește o redistribuire a subiectelor și competențelor, pentru o mai bună adaptare la vremurile în schimbare pe care le trăim. UE dorește ca subiectele să nu implice două comisii în același timp și să nu mai existe un domeniu fără o comisie atribuită.
Secretarul general al Parlamentului European, Alessandro Chiocchetti, a remarcat că lumea s-a schimbat, la fel ca și instituțiile legislative europene, care se confruntă cu dificultăți în a-și îndeplini atribuțiile în afara competențelor și comisiilor lor. El a ajuns la concluzia că sistemul actual este depășit.
Bernd Lange este europarlamentar social-democrat din Germania și ocupă funcția de președinte al Conferinței președinților de comisii, compusă din președinții subcomisiilor și comisiilor specializate. El este de părere că Parlamentul European a crescut în complexitate. Această complexitate face dificilă delimitarea responsabilităților fiecărei comisii, ceea ce reprezintă un motiv suficient pentru a revizui și modifica sistemul.
O nouă „comisie mamut” pentru afacerile digitale
Propunerile UE se referă la crearea unei noi „comisii mamut” destinată afacerilor digitale. Se pare că acestea provoacă majoritatea disputelor de competenţă.
În plus, tema securității și apărării nu va mai fi tratată ca subcomisie, ci va primi o comisie de specialitate. De competența ei ar fi și teme precum: gestionarea armamentului și a influenței externe. Comasarea se va petrece și pentru subiecte precum: clima și energia, comerțul internațional și dezvoltarea.
Pe de altă parte, europarlamentarul Verzilor, Anna Cavazzini, consideră că aceste modificări sunt de natură „cosmetică”. Ea crede că redistribuirea competențelor va slăbi comisiile considerate progresiste. Ea acuză că anumite propuneri au motivații politice.
Rapoartele arată că oficialii UE au avut 20 de consultări pe tema acestor propuneri de modificare a structurii. Noua structură va intra în vigoare în 2024, odată cu alegerile parlamentare care vor avea loc în iunie 2024.
Pe de altă parte, eurparlamentarul olandez Sophie In ‘t Veld consideră că Parlamentul European ar trebui să aibă răspunsuri mai rapide și mai flexibile. Ea acuză că deși atacul Hamas în Israel a avut loc pe 7 octombrie, parlamentul s-a întrunit abia pe 17 octombrie.
„Cel mai important lucru nu ar trebui să fie calendarul planificat, ci faptul că Parlamentul European își îndeplinește rolul de control democratic”, a declarat In ‘t Veld, potrivit Știri pe surse.