Viktor Orban a obținut deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune
Viktor Orban a obținut, miercuri, 13 decembrie, o mare victorie împotriva Uniunii Europene. Comisia Europeană (CE) a anunțat astăzi că va debloca un total de 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune.
Suma îi este acordată Ungariei cu doar o zi înainte de un summit european cu mari mize pentru Ucraina.
Decizia CE vine după ce premierul ungar Viktor Orban a anunțat că va vota împotriva începerii negocierilor de aderare la UE a Ucrainei. În plus, Orban se opune și acordării către statul ucrainean a unui ajutor financiar al UE de 50 de miliarde de euro.
S-a ajuns în această situație după ce Comisia a implementat pentru prima dată noul mecanism de condiționalitate. El conferă Comisiei capacitatea de a reține fondurile alocate statelor membre UE despre care consideră că încalcă statul de drept.
Astfel, în luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a suspendat suma de 21,7 miliarde de euro. Ea fusese alocată Ungariei din fondurile europene.
Cu toate acestea, CE consideră acum că măsurile de reformă implementate de guvernul ungar pentru consolidarea independenței sistemului judiciar sunt adecvate. Astfel, se poate permite deblocarea fondurilor de coeziune în cuantum de 10,2 miliarde de euro.
„Am primit garanţii suficiente pentru a spune că independenţa justiţiei va fi consolidată în Ungaria”, a precizat Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie.
CE păstrează blocajul altor fonduri care ar trebui să revină Ungariei
Cu toate că au fost implementate reforme menite să consolideze independența sistemului judiciar în Ungaria, există încă probleme. Ele sunt legate de achizițiile publice, conflictele de interese și eforturile de combatere a corupției. Ca urmare, celelalte fonduri de coeziune rămân în continuare blocate, conform declarațiilor comisarului european.
De asemenea, fondurile alocate Ungariei în cadrul planului european de relansare post-pandemie rămân blocate din aceleași motive.
Recent, Comisia a dat aprobarea pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin intermediul căruia vor fi alocate fondurile din acest program.
Astfel, se va elibera către Budapesta o primă tranșă de 920 de milioane de euro din planul european suplimentar REPowerEU, destinat să accelereze tranziția către o energie curată.
Este încă neclar în ce măsură aceste decizii vor influența poziția premierului Viktor Orban la summitul european desfășurat joi și vineri.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a respins, marți, ideea că deblocarea parțială a fondurilor de coeziune pentru Ungaria ar avea vreo legătură cu amenințările premierului Viktor Orban despre Ucraina.
Între timp, Viktor Orban rămâne printre puținii lideri europeani care a menținut relații apropiate cu Rusia. Premierul ungar acuză Uniunea Europeană că a suspendat fondurile alocate Ungariei din motive pur politice. Totodată, recent, el a precizat că își va păstra poziția față de Ucraina, chiar și după deblocarea fondurilor.