Premierul maghiar Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament. Orban l-a numit pe Navalnîi șovin.
Viktor Orban nu a vrut să-l omagieze pe Navalnîi
Premierul ungar Viktor Orban și membrii coaliției sale au refuzat să-i aducă omagii liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi. După cum se știe, acesta a decedat într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, conform relatărilor AFP.
Când un deputat din opoziție a solicitat un minut de reculegere în memoria lui Navalnîi, două treimi dintre membrii Parlamentului ungar au rămas așezați. Gestul a fost salutat de liderul lor.
„Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei”, a declarat Orban referindu-se la declaraţii făcute în trecut de Navalnîi.
„Cei care i-au numit pe georgieni rozătoare” când forţele ruse au invadat această fostă republică sovietică din Caucaz în 2008 „nu vor fi respectaţi”, a adăugat el. „Altfel, odihneşte-te în pace”, a conchis liderul maghiar.
Avocatul Aleksei Navalnîi a făcut publice scuzele sale în aprilie 2023. În trecut, Navalnîi a avut afinități cu naționalismul și a susținut intervenția Rusiei în Georgia. Ulterior, devenind principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, el a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar.
Circumstanțele morții sale rămân neclare. Conform serviciului penitenciar rusesc, el a murit după ce a acuzat o stare de rău „după o plimbare” în curtea închisorii.
Mai multe țări occidentale au acuzat președintele rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea lui Navalnîi. Însă Ungaria, singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul, a atras atenția prin absența unei reacții oficiale.
Bence Tordai, cofondatorul unui mic partid ecologist, care a inițiat momentul de reculegere, și-a exprimat regretul față de atitudinea lui Viktor Orban și a parlamentarilor din tabăra acestuia, spunând că este o „rușine”.
Ungaria ratifică aderarea Suediei la NATO
Altfel, Ungaria lui Viktor Orban, este pe cale să ratifice aderarea Suediei la NATO în cursul zilei de luni. Această decizie ar reprezenta înlăturarea ultimului obstacol în calea pasului istoric al Suediei. Țara nordică și-a menținut neutralitatea în timpul a două războaie mondiale și în conflictul tensionat al Războiului Rece.
Amintim că, recent, o echipă diplomatică din Statele Unite a efectuat o vizită în Ungaria. În urma acestei întâlniri, atitudinea susținătorilor lui Viktor Orban a suferit o schimbare radicală.După o vizită recentă a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria și semnarea unui acord de armament între cele două țări, este de așteptat ca votul parlamentului ungar să treacă fără probleme.
Această evoluție va marca sfârșitul unor luni de întârzieri în procesul de finalizare a modificărilor politicii de securitate a Suediei.