Cererile lui Viktor Orban privind ajutorul pentru Ucraina

Europa, strânsă cu ușa! Budapesta blochează un ajutor financiar european în valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina.

Joi, pe 18 ianuarie, Viktor Orban a cerut ca acest sprijin să fie acordat în afara bugetului Uniunii Europene și să fie revizuit anual, relatează France Presse.

„Dacă dorim să susţinem Ucraina, atunci să o facem în afara bugetului UE şi pe o bază anuală!

Este singura poziţie democratică sustenabilă cu cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare”, a precizat premierul maghiar într-o postare pe rețeaua socială X (fosta Twitter).

Anunțul vine după ce marți, Viktor Orban se declarase dispus să susțină Kievul, însă „fără ca aceasta să dăuneze bugetului comun” al UE.

viktor orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Budapesta blochează ajutorul financiar pentru Kiev

În luna decembrie, liderul Ungariei a renunțat la utilizarea dreptului de veto în cadrul Consiliului European referitor la începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În schimb, el a blocat un pachet de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii patru ani.

Aceasta a fost o reacție la tensiunile dintre Budapesta și Kiev legate de drepturile minorității maghiare din regiunea Transcarpatia.

Totodată, această decizie a fost influențată și de blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor europene destinate Ungariei. Bruxelles-ul acuză Budapesta că încalcă principiile statului de drept.

UE a eliberat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria

Înaintea summit-ului din decembrie, Comisia Europeană a eliberat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria. La aceasta, a adăugat 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU.

Totuși, alte fonduri europene, cu o valoare totală de peste 21 de miliarde de euro, destinate atât coeziunii, cât și planului de redresare post-pandemie, rămân încă blocate.

În paralel, Viktor Orban solicită eliberarea tuturor fondurilor europene. El susține că acestea au fost retrase abuziv țării sale din motive politice de către Comisia Europeană. Premierul maghiar argumentează că Comisia dezaprobă poziția guvernului său față de migrația ilegală și față de mișcarea LGBT.

Negocierile pentru ridicarea veto-ului asupra ajutorului acordat Ucrainei continuă cu Budapesta. Înaintea unui nou summit european programat pentru 1 februarie, Comisia Europeană explorează alternative.

Se ia în considerare inclusiv posibilitatea de a contracta un împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro și de a oferi această sumă Ucrainei. Cu toate acestea, Ungaria se opune și acestei scheme de împrumut.

Budapesta susține că aceasta seamănă cu modalitatea de finanțare a planului european de relansare post-pandemie. Avertismentele Ungariei includ perspectiva ca, în cele din urmă, statele membre ale Uniunii Europene să suporte acest credit prin propriile contribuții la bugetul comunitar.