Viktor Orban a făcut o alianță cu extrema dreaptă austriacă

Extrema dreaptă austriacă, condusă de Herbert Kickl, favorită la următoarele alegeri din Austria, a încheiat o alianță cu premierul ungar Viktor Orban, ceea ce ar putea crea dificultăți serioase la Bruxelles și ar putea submina consensul fragil privind războiul din Ucraina, în cazul în care Partidul Libertății (FPO) va prelua puterea, scrie Reuters.

Orban, premierul vechiului partener imperial al Austriei și aliat al candidatului la președinția SUA Donald Trump, a blocat sau amânat adesea decizii importante ale Uniunii Europene, inclusiv sancțiuni împotriva Rusiei și ajutoare pentru Ucraina, obținând în schimb concesii de la blocul european.

În timp ce alți naționaliști europeni au adoptat o poziție mai moderată, Herbert Kickl și FPO și-au aliniat partidul cu Orban, autoproclamatul apărător al „democrației iliberale”. Kickl a anunțat această alianță în iunie, într-un hotel din Viena, alături de Andrej Babis, liderul celui mai mare partid din Camera inferioară a Republicii Cehe și fost prim-ministru al acelei țări.

Și partidul lui Marine Le Pen a intrat în alianță

În scurt timp, și alte partide, inclusiv Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța, s-au alăturat acestei alianțe, care a devenit astfel al treilea grup politic ca mărime în Parlamentul European. Un guvern condus de FPO ar putea complica și mai mult chestiuni importante pentru Europa, cum ar fi furnizarea de arme și asistență Kievului sau turneul de pace al lui Orban, criticat de liderii europeni.

Kickl a declarat luna trecută că, împreună cu Orban, sprijină o „soluție pașnică a conflictului dintre Ucraina și Rusia” și a subliniat observația Papei Francis că Kievul ar trebui să aibă „curajul steagului alb” pentru a negocia pacea. Vaticanul a spus ulterior că oprirea agresiunii rusești ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru negocieri.

Presiunea asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia se resimte și în Slovacia, unde premierul Robert Fico, cu legături de prietenie cu Moscova, a pus capăt ajutoarelor militare pentru Ucraina și se opune aderării Kievului la NATO. Cu toate acestea, Fico nu a aderat la alianța lui Kickl și Orban, deși extrema dreaptă austriacă îl curtează de mult timp.

Austria neutră nu trimite arme în Ucraina și continuă să importe majoritatea gazelor naturale din Rusia, în ciuda promisiunilor de renunțare. Uniunea Europeană a impus 14 runde de sancțiuni de la invazia Rusiei și a aprobat un pachet de ajutoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

FPO ar avea nevoie de un partener pentru a guverna

Amenințările frecvente ale Ungariei de a pune veto au forțat blocul european să recurgă la tactici neortodoxe. La un summit din decembrie, lui Orban i s-a cerut să părăsească sala pentru ca liderii UE să poată conveni asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul.

Paul Schmidt, șeful think-tank-ului Societății Austriece pentru Politică Europeană, a declarat că va fi din ce în ce mai dificil să se adopte noi sancțiuni dacă FPO va prelua guvernarea.

„Austria va fi una dintre țările care ar putea apela la dreptul de veto”, a spus Schmidt.

FPO combină retorica dură asupra imigrației și islamului cu promisiuni de a reduce influența Bruxelles-ului în afacerile naționale. În prezent, sondajele arată FPO pe primul loc, dar cu doar 27%, partidul ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna. Singura opțiune realistă ar fi OVP, dar Nehammer a exclus colaborarea cu Kickl, deși nu și cu FPO.

Președintele Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor Austriei, a indicat că ar putea să nu-și dea acceptul pentru ca Kickl să devină cancelar, din dorința de a susține unitatea UE privind Ucraina. Adversarii lui Kickl acuză FPO că ar face jocurile Moscovei, având în vedere că în 2016 partidul a semnat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin.

FPO afirmă că este singurul partid serios privind neutralitatea Austriei, consacrată în constituție, folosind această poziție pentru a ataca politicile care vizează Rusia, cum ar fi un sistem de apărare antirachetă extins din Marea Britanie până în Turcia.

Majoritatea austriecilor consideră că menținerea neutralității le oferă siguranță, iar sondajele arată că o mare parte dintre alegători doresc ca țara să rămână neutră. Analistul politic Thomas Hofer subliniază că poziția lui Kickl privind Ucraina este în principal motivată de preocupări interne legate de neutralitatea Austriei.