Viktor Orban, criticat dur de ambasadorul SUA în Ungaria

Ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, David Pressman, a lansat critici puternice la adresa politicii externe a premierului Viktor Orban.

El a denunțat ceea ce numește „politica externă fantezistă” a guvernului de la Budapesta.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Pressman a subliniat că pozițiile adoptate de Ungaria servesc intereselor Moscovei. Mai mult, ele afectează unitatea Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Ambasadorul Pressman a argumentat că politica externă a Ungariei se bazează pe premisele:

  • „invadatorilor imaginari”
  • „ungarofobiei fanteziste”

El susține că aceste idei sunt mai degrabă fantezii decât realități. El a subliniat că abordările Guvernului de la Budapesta, precum sugestiile cu privire la integrarea Ucrainei în UE sau opoziția față de diversificarea energiei din Rusia, servesc interesele lui Putin și îi izolează pe unguri de partenerii din NATO și UE.

”Dacă analizăm politica externă a Ungariei, fie când sugerează dubii asupra integrării Ucrainei în UE, fie când obstrucționează eforturile de furnizare a sprijinului financiar pentru Ucraina, prin întâlnirile cu Vladimir Putin, prin opoziția față de diversificarea energiei din Rusia, prin blocarea eforturilor de închidere a platformelor din Ungaria apropiate de Kremlin.

Toate aceste lucruri au ceva în comun și lasă Ungaria mai izolată de partenerii din cadrul NATO și din Uniunea Europeană”, a declarat David Pressman.

Viktor Orban, acuzat că se implică în alegerile din SUA

Criticile nu s-au oprit aici. David Pressman a acuzat și presa afiliată Guvernului că difuzează propaganda Kremlinului.

Mai mult, ambasadorul SUA l-a acuzat pe premierul Viktor Orban de implicare activă în campania electorală din Statele Unite:

  • susținându-l pe Donald Trump
  • cerând demisia președintelui Joe Biden

”Fără dubii, toate aceste decizii politice îi sunt de folos lui Putin și afectează eforturile de menținere unității alianței noastre pentru a face față agresiunii”, a subliniat ambasadorul SUA.

El a criticat și faptul că presa ungară afiliată Guvernului difuzează ”propaganda Kremlinului”.

Viktor Orban
Prim-ministrul Ungariei / SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Viktor Orban a blocat inițiativa UE pentru spori asistența militară

Premierul ungar a stârnit controverse prin blocarea inițiativei UE de a spori asistența militară pentru Ucraina cu 50 de miliarde de euro și prin cererea de negocieri cu Suedia înainte de ratificarea aderării țării la NATO.

Pe fondul acestor tensiuni, Statele Unite au anulat un tratat fiscal cu Ungaria și au sancționat o bancă rusă din Budapesta. Ambasadorul Pressman a subliniat că SUA au instrumente și sunt pregătite să le utilizeze pentru a face față acestor provocări.

Ungaria spune acum că sprijină aderarea Suediei la NATO

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a reafirmat sprijinul său pentru integrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică într-o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu toate acestea, a omit să menționeze amânarea aprobării aderării țării scandinave pentru o perioadă semnificativă.

Orban l-a invitat deja pe premierul Suediei, Ulf Kristersson, să viziteze Ungaria în vederea negocierii aderării la NATO. Intenționează să dezvolte „o încredere reciprocă solidă” prin intermediul unui „dialog politic mai intens”.

„Tocmai am terminat un apel telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Am reafirmat că guvernul maghiar sprijină aderarea la NATO a Suediei.

De asemenea, am subliniat că vom continua să îndemnăm Adunarea Națională a Ungariei să voteze în favoarea aderării Suediei și să încheie ratificarea cu prima ocazie posibilă.

Astăzi i-am trimis o scrisoare de invitație primului ministru suedez Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”, a scris oficialul maghiar pe contul său de Twitter.