Conform analizei realizate de New York Times, Viktor Orban și-a petrecut ultimii zece ani construind „statul său iliberal” cu ajutorul unor finanțări ale Uniunii Europene, care erau destinate strict pentru dezvoltarea Ungariei.

„Cel mai mare eșec al UE în raport cu Ungaria, pentru care încă plătim prețul astăzi, a fost realizat de Consiliul European”, a spus Rui Tavares, un fost legiuitor european care a contribuit la scrierea unui raport privind încălcarea valorilor democratice de către Ungaria în 2013. Parlamentul European a adoptat raportul respectiv, dar „Consiliul European nu a făcut nimic”, a informat Rui Tavares.

De asemenea, diverși parlamentari europeni susțin că Viktor Orban „a călcat în picioare normele democratice.” Viziunile sale iliberale au produs fisuri în blocul comunitar, la care Ungaria s-a alăturat în 2004. În ciuda acțiunilor sale politice antidemocratice, majoritatea liderilor europeni nu au intervenit. Însă acum, UE dorește să acționeze pentru a proteja principiile democratice care stau la baza blocului comunitar.

Viktor Orban, în atenția Uniunii Europene

În 2022, Curtea Europeană de Justiție va emite o decizie crucială, care are în vederea dacă UE are autoritatea de a-și condiționa fondurile către țările membre de îndeplinirea valorilor de bază ale blocului comunitar. Decizia respectivă ar permite Bruxelles-ului să refuze să aloce miliarde de euro statelor europene care încalcă valori tratatului de fondare al UE.

De asemenea, blocul comunitar a lucrat continuu la un consens politic între liderii naționali, însă premierul maghiar a împins Bruxelles-ul spre o linie roșie pe care a evitat-o timp îndelungat și care constă în exercitarea de către UE în raport cu țările membre a unor sancțiuni politice și financiare.

Însă noua linie roșie ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme vechi și ar putea invita ca Comisia Europeană să exercite un nou nivel de amestec în acțiunile țărilor membre UE.

Ungaria, nou Parlament în noul an

În primăvară, Viktor Orban se va confrunta cu noi alegeri împotriva unor partide de opoziție, unite formal. Deși majoritatea consideră că victoria în alegerile din 2022 va fi greu de atins de premierul ungar, trebuie menționat că acesta a devenit un model pentru politica identității și a religiei în Polonia și în SUA.

Viktor Orban, susținut de Donald Trump

Luni, 3 ianuarie, Donald Trump a afirmat public că îl susține pe Viktor Orban pentru realege, promițând „sprijin deplin” pentru partidul politic condus de el.

Comportamentul fostului președinte american nu este o surpriză pentru spațiul public deoarece și Viktor Orban l-a susținut pe Donal Trump în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020. În plus, Viktor Orban a spus că Donald Trump este „probabil, ca și mine, puțin controversat, dar asta e în regulă”.