Viktor Orban nu pare dispus să ajungă la o înțelegere cu Uniunea Europeană. Șeful guvernului de la Budapesta a amenințat că va folosi dreptul de veto la summit-ul Uniunii Europene din decembrie pentru a bloca sprijinul acordat Ucrainei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban la Budapesta. Oficialul european a încercat să calmeze tensiunile. Șeful guvernului maghiar a avertizat că va bloca decizii cruciale legate de Ucraina. El a spus că va opune rezistență încercării autorităților de la Kiev de a se alătura Uniunii Europene.

Viktor Orban duce o campanie eurosceptică agresivă

Viktor Orban a menținut relații strânse cu Kremlinul. El este singurul lider din UE care susține această poziție. În plus, se află în conflict cu Bruxelles-ul pe o gamă largă de subiecte. Pe listă se află migrația, reforma judiciară și drepturile LGBTQ și Ucraina.

Ultima sa acțiune împotriva UE a fost o campanie publicitară eurosceptică agresivă. Aceasta a vizat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Unii analiști consideră mișcarea lui Orban în privința Ucrainei drept un șantaj pentru a debloca miliarde de euro din fondurile UE suspendate. Alții sugerează că el încearcă să mobilizeze alegătorii împotriva „birocraților de la Bruxelles” înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, susține AFP.

Viktor Orban
Viktor Orban alături de Charles Michel/SURSA FOTO: Facebook

Ungaria se opune politicilor UE „cu toată puterea”

Săptămâna trecută, UE a aprobat un avans de 900 de milioane de euro pentru Ungaria. Banii erau dați din fondul său de redresare în contextul pandemiei. Cu toate acestea, majoritatea acestei sume care trebuiau să ajungă la Budapesta a fost oprită. Ea a fost condiționată de îndeplinirea unor cerințe legate de statul de drept. UE consideră că autoritățile ungare au încălcat acest aspect.

La începutul acestei luni, Viktor Orban a declarat susținătorilor săi că Ungaria se opune politicilor UE „cu toată puterea”. El a argumentat că acestea vor aduce Europa „în ruină”.

„Pe măsură ce se apropie campania electorală, guvernul își propune să prezinte la Bruxelles problemele pe care are intenția să le modifice”, a relatat politologul Daniel Deak, de la Institutul Secolul 21, care susține poziția lui Orban.

Premierul ungar, poziție categorică în ceea ce privește comunitatea LGBTQ

În același timp, Bulcsu Hunyadi, reprezentant al think-tank-ului Political Capital, a indicat că Orban utilizează aceste „confruntări simbolice cu dușmanii externi” pentru a „menține constant mobilizată baza sa de susținători”.

Viktor Orban și-a consolidat recent poziția în ceea ce privește comunitatea LGBTQ. Înaintea ultimelor alegeri europene din 2019, el a lansat o campanie similară împotriva predecesorului lui von der Leyen, Jean-Claude Juncker. Șeful guvernului de la Budapesta i-a portretizat mereu pe liderii UE ca pe marionete ale miliardarului evreu George Soros – și acum ale fiului său Alex. El i-a  acuzat că susțin organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului.

Comportamentul lui Orban a ajuns să fie tolerat

Purtătoarea de cuvânt a Open Society Foundations, afiliată lui Soros, a declarat că aceasta este o tactică veche. Ea ar fi menită să creeze o amenințare vagă și imaginată. Motivul este legat de la distragerea atenției alegătorilor de la problemele reale.

Von der Leyen a arătat că este „complet imperturbabilă” de afișele care o vizează în Ungaria, conform informațiilor din Comisia Europeană. Un diplomat european a subliniat că au învățat să tolereze comportamentul lui Orban. Acesta a spus că a învățat să trăiască cu „lătratul său” și „urletele sale în microfon” înainte de a-și schimba atitudinea în camera Consiliului UE. Acesta a continuat afirmând că provocarea este să se mențină o abordare echilibrată. În plus, trebuie să se evite escaladarea conflictului într-un moment crucial al negocierilor pe teme care necesită consens.

Revenind la opinia lui Bulcsu Hunyadi, acesta a evidențiat că Uniunea Europeană ar comite o eroare dacă nu adoptă o abordare fermă în ceea ce-l privește pe Orban. Hunyadi a subliniat că Orban este un tactician abil, care în prezent este obligat să se conformeze regulilor UE deoarece se află într-o poziție mai izolată, dar în același timp joacă un joc extrem de periculos.