Viktor Orban a prezentat evaluarea și propunerile pentru întâlnirile cu liderii lumii

Premierul Viktor Orban a prezentat o evaluare și propuneri bazate pe întâlnirile sale cu liderii din Ucraina, Rusia, China și Turcia, precum și cu fostul președinte american Donald Trump.

Aceste informații au fost transmise președintelui Consiliului European, Charles Michel, și sunt detaliate într-un document în zece puncte publicat pe site-ul Miniszterelnök.hu și menționat de hirado.hu.

Premierul ungar a anunțat că va trimite o evaluare detaliată a întâlnirilor sale cu liderii din Ucraina, Rusia, China și Turcia, precum și cu fostul președinte Donald J. Trump, împreună cu propuneri de măsuri.

Aceste informații sunt prezentate într-un document în zece puncte, după cum urmează:

1.Observație generală: intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat.

2. Personal am constatat că părțile aflate în conflict sunt hotărâte să se implice și mai profund în conflict și niciuna dintre ele nu dorește să inițieze o încetare a focului sau negocieri de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor scădea și părțile nu vor începe să caute o ieșire din conflict fără o intervenție externă semnificativă.

Doar UE, SUA și China pot influența evoluțiile

3. Trei jucători globali pot influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. De asemenea, trebuie să considerăm Turcia ca un actor regional important, ca singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.

4. China își continuă politica, care este menționată și în documentele internaționale, şi lansează un apel la încetarea focului și pentru începerea negocierilor de pace. Cu toate acestea, China va avea un rol mai activ doar dacă șansele sale de succes sunt aproape sigure. Potrivit aprecierii lor, acest lucru nu există în prezent.

5. În ceea ce privește Statele Unite, am constatat la summitul NATO și pe parcursul discuțiilor mele cu președintele Trump că Statele Unite sunt în prezent foarte preocupate de campania prezidențială. Preşedintele în exerciţiu depune eforturi imense pentru a rămâne în competiţie. Este clar că nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, de aceea nu se poate aștepta de la el să înceapă o nouă politică. După cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în aceste situații birocrația fără conducere politică continuă pe calea anterioară.

Următoarele puncte din document se axează pe discuțiile din SUA