Premierul Ungariei Viktor Orban a reluat sâmbătă, la Tuşnad, în România, atacurile la adresa Uniunii Europene pentru ceea ce el a numit „ofensiva LGBTQ”.

Agenția de presă Reuters scrie că, într-un discurs susținut în România, Viktor Orban, un critic de lungă durată al Bruxellesului, a spus că speră ca alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor să consolideze guvernele din cadrul blocului care resping „federalismul” reprezentat de Germania și Franța.

UE este „fie un imperiu, fie națiuni (individuale) … Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliștii încearcă să ne îndepărteze”, a declarat Orban.

„Au vrut o schimbare de guvern (în 2022) în Ungaria„, a mai spus Viktor Orban, adăugând că același lucru este valabil acum și pentru Polonia.

Premierul Ungariei a declarat că un echilibru între federaliști și națiunile care nu sunt dispuse să cedeze mai multe puteri Bruxellesului a fost perturbat atunci când Marea Britanie a părăsit blocul, iar acum doar Varșovia și Budapesta „își mențin poziția”.

Între timp, Viktor Orban și-a intensificat retorica anti-LGBT pe măsură ce problemele economice ale Ungariei s-au agravat.

„UE respinge moștenirea creștină, realizează o înlocuire a populației sale prin migrație … și desfășoară o ofensivă LGBTQ”, a declarat el sâmbătă.

Viktor Orban i-a mulţumit, într-o scrisoare, premierului român Marcel Ciolacu, pentru întrevederile recente pe care le-au avut la Bucureşti şi pentru că a asigurat ca Universitatea de vară de la Băile Tuşnad să se desfăşoare fără a fi tulburată, a anunţat, sâmbătă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, citat de agenţia ungară de presă MTI.

Premierul a mai spus că partea română i-a cerut să nu vorbească despre 3 teme: simboluri naționale, drepturi minoritare colective și unități teritoriale inexistente.

Ciolacu, întâlnire informală cu premierul Ungariei Viktor Orban

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut miercuri o întâlnire informală cu premierul Ungariei Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România.

În cadrul întâlnirii, Marcel Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul ungar pentru eforturile României de aderare la Spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință.

Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări.

De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria.

„În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii pe tema priorităților la nivel european. În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, a transmis Guvernul.