”După al Doilea Război Mondial a fost un echilibru de forțe în lume. Pentru noi au fost primii 45 de ani când anglo-saxonii ne-au transferat la comuniștii sovietici (atunci nu erau atât de supărați pe sovietici ca astăzi) și ceilalți 33 de ani (…) SUA, în anii 70, când decid să elibereze China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. A încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam. Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni”, a spus șeful Guvernului de la Budapesta.

Viktor Orban a glorificat China în discursul susținut la Tușnad

China, țară comunistă, este ”cea mai puternică din lume la producție de orice” și că ”cei mari trebuie să accepte că pe cer sunt două planete-soare”, dar și că ”părțile opuse trebuie să se recunoască ca părți egale”, a adăugat Viktor Orban.

China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție. Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge în continuu. Cei mari ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a declarat premierul maghiar.

Acordurile încheiate de Budapesta și Beijing

În anul 2021, Viktor Orban s-a vaccinat cu produsul companiei chineze Sinopharm, o excepție între statele membre UE. Ungaria a importat masiv vaccinul chinezesc, precum și pe cel rusesc, Sputnik V.

China afirma în luna februarie a acestui an că este gata să coopereze cu Ungaria și cu „alte țări iubitoare de pace” pentru a „pune capăt războiului actual” din Ucraina, a declarat Wang Yi, șeful diplomației chineze în cadrul unei vizite la Budapesta.

De asemenea, în iulie 2023, o instituție controlată de guvernul Viktor Orban, care gestionează puternicele organe de presă de stat, a semnat un acord amplu de colaborare cu un trust media din China, un regim extrem de autoritar, unde nu există libertate de exprimare. Cenzura Partidului Comunist este omniprezentă atât în presă, cât și pe rețelele sociale.

În ultimii ani, premierul maghiar, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, a încheiat mai multe acorduri comerciale cu China, în timp de legăturile Ungariei cu Europa devin din ce în ce mai slabe.

MTI relatează că fondul public de susţinere şi gestionare a serviciilor mass-media (MTVA) şi societatea chineză Hunan Broadcasting System au semnat un acord la Budapesta pentru cooperarea în domeniul schimbului de programe şi despre posibilitatea de a co-produce conţinuturi în viitor.

Scopurile cooperării ar fi ”promovarea schimburilor culturale şi de conţinut, precum şi a proiectelor comune de televiziune”. Potrivit intenţiei declarate în documentul recent semnat, cele două părţi vor coopera în viitor în producţia de programe de divertisment, drame, filme documentare, precum şi în domeniul difuzării reciproce şi al coproducţiei, se arată în comunicat.