Înainte să plece spre summitul NATO de la Washington, premierul ungar Viktor Orban a făcut o vizită neanunțată în China. În cadrul acestei "misiuni de pace", după cum a descris-o Orban, el a avut întâlniri la Beijing, consolidând relațiile dintre Ungaria și China.
Viktor Orban, emisarul păcii în Europa. După Putin, i-a făcut o vizită lui Xi Jinping
Săptămâna trecută, Orban a vizitat atât Kievul, cât și Moscova, menținând relații strânse cu Vladimir Putin, lucru care a provocat reacții de distanțare din partea liderilor occidentali. Aceștia au subliniat importanța unității și coeziunii în fața agresiunii rusești în Ucraina, criticând abordarea lui Orban.
Cu toate acestea, Orban rămâne ferm pe poziții și continuă să își consolideze influența politică în Europa. Recent, și-a extins grupul „Patrioți pentru Europa”, o alianță pe care o va forma în Parlamentul European alături de naționaliști din Italia, Franța, Austria și Cehia. Această mișcare reflectă eforturile sale de a promova o agendă naționalistă și eurosceptică pe scena europeană.
„Misiunea de pace 3.0”, a transmis Viktor Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea pe aeroportul din Beijing, înainte să fie primit de președintele Xi Jinping.
„Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, va licari speranta într-o incetare a focului în Ucraina. Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului.
În acest stadiu al conflictului, accentul ar trebui pus pe necesitatea ca ostilităţile să nu se extindă în alte locuri”, a spus XI Jinping, președintele Chinei.
Budapesta și Beijingul merg pe aceeași linie
Liderul chinez Xi Jinping a declarat că comunitatea internațională trebuie „să creeze condiții pentru un dialog direct” între Rusia și Ucraina și „să asigure asistență” în acest sens. El i-a mulțumit premierului ungar Viktor Orban pentru „eforturile de a găsi o soluție politică pentru criza din Ucraina”.
Beijingul și Budapesta „împărtășesc aceleași idei de bază” și lucrează „în aceeași direcție”, a adăugat Xi Jinping. Premierul ungar a subliniat că Beijingul nu doar că iubește pacea, dar a și prezentat o serie de inițiative constructive.
De la începutul conflictului, China a adoptat o poziție ambiguă cu privire la războiul din Ucraina. Beijingul a făcut apel la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, dar și la respectarea „preocupărilor legitime de securitate”, o referire la Rusia.
Viktor Orban, a cărui țară exercită pentru șase luni președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, i-a înfuriat vineri pe partenerii europeni cu o vizită la Moscova. Oficialii de la Bruxelles au subliniat că Orban nu are mandat din partea Uniunii pentru a negocia cu Vladimir Putin.
Înainte de vizitele la Beijing și Moscova, Viktor Orban a fost și la Kiev, unde a militat pentru „încetarea focului”. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acest apel, estimând că Moscova s-ar folosi de această pauză pentru a-și consolida forțele și pozițiile.