Viktor Orban este vizat de o declarație a șefului statului francez. Emmanuel Macron a făcut un important anunț la finalul summitului UE de la Bruxelles. Ce îi transmite premierului ungar?
Lui Viktor Orban nu trebuie să i se permită să ia UE drept „ostatică”
Viktor Orban primește o lovitură din partea Franței. Emmanuel Macron a vorbit, la finalul summitului UE de la Bruxelles, despre Viktor Orban. Șeful statului francez și-a exprimat opinia că premierului ungar nu ar trebui să i se permită să transforme Uniunea Europeană într-un „ostatic”.
Francezul a făcut aceste declaranții în contextul în care, potrivit lui, următoarele câteva luni vor fi dificile, atât pentru țara condusă de Viktor Orban, cât și pentru Uniunea Europeană.
Joi, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, chiar și în contextul continuării luptei împotriva invaziei ruse. Totuși, nu s-a ajuns la un consens cu privire la un pachet de ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Acest lucru a avut drept cauza opoziția exprimată de Ungaria.
Macron a declarat că se așteaptă ca Viktor Orban, în situația în care este respectat și se iau în considerare interesele sale legitime, să se comporte în lunile următoare ca un european și să nu profite de „avansurile politice” ale UE.
„Mă aştept ca Viktor Orban, în contextul în care el este respectat şi se ţine cont de interesele sale legitime, să se comporte în următoarele luni ca un european şi să nu ia ostatice avansurile noastre politice”, a declarat Macron.
Premierul ungar ar trebui să arate același respect pe care îl primește
Șeful statului francez a afirmat că, în viziunea sa, Viktor Orban a fost tratat cu respect în timpul discuțiilor. El susține că este de așteptat ca acesta să dea dovadă, la rândul său, de respect față de Uniunea Europeană.
Macron și-a declarat încrederea în faptul că Viktor Orban va depăși supărarea și va arăta responsabilitate. În același timp, el a exprimat dorința de a obține un „compromis înțelept” în privința legii franceze despre imigrație. Aceasta a fost respinsă de parlamentarii francezi la începutul acestei luni.
„Trebuie să ne îmbunătăţim regulile pentru a combate mai bine imigraţia‘”, a declarat Macron.
În 2023, aproximativ 29.000 de migranți au efectuat traversarea Canalului Mânecii în ambarcațiuni mici, cifră în scădere față de cei 44.000 din aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor comunicate de autoritățile franceze.
Migrația prin Canalul Mânecii a devenit o problemă sensibilă și complexă. Ea implică fluxuri constante de migranți, care încearcă să traverseze canalul în căutarea unui refugiu.
Marea majoritate a migranților care folosesc această rută sunt adesea persoane provenind din țări precum Irak, Afganistan, Iran și mai ales din țările africane. Aceștia se îmbarcă adesea în ambarcațiuni mici sau caiace. Ei încearcă să traverseze Canalul Mânecii de la coasta franceză către cea britanică.
Factorii care contribuie la această problemă includ instabilitatea politică și conflictul din țările de origine. Totodată, și perspectiva unei vieți mai bune. Totuși, călătoria în condiții periculoase și lipsa unor canale legale pentru solicitarea azilului reprezintă aspecte critice ale acestei probleme.
Atât Franța, cât și Regatul Unit se confruntă cu provocări în gestionarea acestei migrații. Inclusiv în implementarea măsurilor de securitate la graniță și în abordarea cauzelor profunde ale migrației. Această problemă a devenit subiect de discuție și negocieri între cele două țări, precum și la nivelul Uniunii Europene.