Premierul ungar Viktor Orban, considerat „oaia neagră” a UE, tot mai izolat în blocul comunitar din cauza politicilor sale anti-imigrație și a opoziției pe care a manifestat-o pentru sancțiunile impuse Rusiei, se află de câteva zile în SUA.
Pus la zid de Occident după declaraţiile rasiste făcute în România, Orban pare să se bucure de o primire foarte călduroasă peste Ocean, unde a fost invitat să susţină un discurs în cadrul conferinţei conservatorilor americani (CPAC), în statul Texas. Conservative Political Action Conference (CPAC) a avut prima întâlnire în 1974 şi se desfășoară anual.
Orban nu l-a uitat pe Trump
Înaintea discursului din Dallas, Orban s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, pe care l-a numit „aliatul nostru important”. ”Relaţiile maghiaro-americane erau la apogeu când Donald Trump era preşedintele SUA. Sperăm că relaţiile noastre vor continua să fie la acelaşi nivel!”, a scris ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, pe contul său de Facebook.
Vizita lui Orban în SUA vine după ce a stârnit un val de indignare în Europa pentru comentariile făcute luna trecută în timpul discursului său de la Băile Tușnad. Printre altele, șeful guvernului de la Budapesta a spus că vrea să împiedice Ungaria să devină o țară a ”amestecului raselor” și a criticat politicile Uniunii Europene în ceea ce privește migranții.
Vizita premierului ungar inflamează presa din SUA
Site-ul american Dallasnews comentează prezența lui Orban în SUA la conferința conservatorilor americani, amintind că premierul maghiar este un lider autocrat și unul dintre cei mai buni aliați ai președintelui rus Vladimir Putin.
În același mod în care Hugo Chávez și Nicolás Maduro au demantelat democrația din Venezuela, autoritarismul competitiv al lui Orbán a făcut ca Ungaria să fie primul și singurul stat membru al UE evaluat ca „parțial liber” de Freedom House.
Orbán este acum cel mai longeviv șef de stat din UE și a dat de înțeles că vrea să rămână la putere cel puțin până în 2030, menționează DallasNews.
Cel mai bun aliat al lui Putin
Din 2012, când a rescris Constituția Ungariei, premierul Orban a închis mass-media independentă și a intensificat naționalismul. În timpul crizei migranților din 2015, a ridicat garduri pentru a-i ține departe pe refugiații musulmani.
Liderii autoritari fac lumea mai puțin sigură pentru noi toți, iar regimul lui Viktor Orbán a devenit cel mai bun aliat al lui Putin, deși țara sa este membră UE și NATO. El este cel care răspândește propaganda pro-rusă și a interzis transferul de arme pentru Ucraina prin Ungaria, subliniază DallasNews.
La începutul acestui an, la conferința CPAC din Ungaria, prima acțiune de acest gen din Europa, Orbán afirma că „am perfecționat rețeta aici și vrem să o oferim gratuit și celorlalte partide conservatoare din lume”. Rețeta este aceea a unui „stat iliberal”, așa cum reieșea din cuvintele lui Orbán.
Un act de trădare
Sursa citată notează că republicanii din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților l-au acuzat pe liderul ungar că exploatează pandemia de coronavirus pentru a-și consolida puterea dictorială.
Potrivit DallasNews, democrația SUA este amenințată, iar americanii trebuie să se unească împotriva extremiștilor, fie americani, fie din afara țării. Invitarea lui Viktor Orbán la Dallas înseamnă, de fapt, să-și împărtășească rețeta de a transforma democrația SUA într-o autocrație poate fi taxată ca un act de trădare, subliniază publicația.