Viktor Orban a lăsat Uniunea Europeană (UE) fără cuvinte. Diplomația din Coreea de Nord și-a exprimat sprijinul pentru poziția premierului maghiar, care a declarat că Budapesta își va apăra suveranitatea și nu se va lăsa constrânsă de presiunile europene.
Diplomația nord-coreeană și-a exprimat sprijinul pentru poziția premierului ungar Viktor Orban, care a declarat, într-un discurs din 23 octombrie, că Ungaria își va apăra suveranitatea și nu se va lăsa constrânsă de presiunile Uniunii Europene (UE).
Viktor Orban a primit un mesaj din Coreea de Nord
Această reacție a venit printr-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Externe de la Phenian, care a subliniat că Ungaria nu va accepta să fie tratată ca un „stat marionetă”.
Deși Viktor Orban nu este menționat direct în comunicatul de la Phenian, expresia „prim-ministrul Ungariei” indică clar referirea la liderul ungar și la discursul său prin care își reafirma determinarea de a apăra suveranitatea țării sale în fața „amenințărilor imperialismului” și de a se opune unei potențiale supuneri față de Bruxelles.
Premierul maghiar este cunoscut pentru pozițiile sale critice față de Bruxelles
Acest schimb simbolic de susținere diplomatică între Coreea de Nord și Ungaria atrage atenția asupra temelor de suveranitate și independență națională, aspecte la care atât Phenianul, cât și Budapesta par să acorde o atenție sporită în fața presiunilor externe.
Orban, cunoscut pentru pozițiile sale critice față de Bruxelles și orientarea către o guvernare suveranistă, este sprijinit de diplomația nord-coreeană care, de asemenea, promovează ideea independenței absolute față de puterile externe.
Reacția Phenianului este interpretată ca un semn de solidaritate față de retorica ungară privind apărarea autonomiei politice și economice, consolidând poziția Coreei de Nord ca un aliat ideologic neconvențional în ceea ce privește independența statelor față de puterile supranaționale.
„Ungaria nu se teme de amenințările din partea imperialismului și va lupta pentru libertate, spunând că nu va tolera să fie redus la un stat marionetă sau un stat supus al Bruxelles-ului”, este scris în comunicatul MAE de la Phenian.
Budapesta a fost chemată în judecată de Uniunea Europeană
Amintim că Budapesta a fost chemată în judecată de Uniunea Europeană, pentru legea suveranității adoptată în 2023 de premierul Viktor Orban. Autoritățile de la Bruxelles sunt de părere că aceasta ar încalcă dreptul european.
Această lege prevede pedepse cu închisoarea. Totodată, creează o Autoritate de Supraveghere menită să prevină amestecuri străine în procesul electoral şi să protejeze suveranitatea Ungariei.