Opoziţia din Ungaria pare întărită de eşecurile din sistemul de sănătate şi de modul în care Cabinetul Viktor Orban a gestionat criza epidemiologică şi a lansat noi atacuri dure la adresa şefului Guvernului.
Sâmbătă, premierul Orban a proclamat victoria asupra coronavirusului, anunțând că, începând de luni, izolarea va fi desființată. Dar în timp ce Capitala, care a fost epicentrul crizei coronavirusului din Ungaria, ieșea din izolare după două luni de restricții, Viktor Orban se confruntă cu două probleme care se întrepătrund: un sistem sanitar cu dificultăți și o opoziție recent întărită.
Duminică, Timea Szabo, o parlamentară din partea opoziției, a postat în contul său de Facebook un film cu interviul unei văduve al cărei soț a murit după ce a fost trimis imediat acasă în urma unei intervenții chirurgicale, patul trebuind să fie eliberat pentru a face loc pacienților infectați cu Covid-19. Timea Szabo a conchis că “decizia ministrului Miklos Kasler de a se elibera paturile de spital și de a amâna niște intervenții chirurgicale costă vieți“.
Guvernul a adoptat o serie de măsuri controversate, printre acestea numărându-se și cea prin care spitalelor li s-au acordat opt zile ca să elibereze 60% din paturile plătite de contribuabili. Pe la mijlocul lunii aprilie, mii de pacienți, dintre care unii în stare gravă, au fost trimiși acasă. Guvernul a decretat că, în cazul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, sunt necesare 36.000 de paturi. Totuși, potrivit criticilor, la o lună după aplicarea acestei decizii, în țară se înregistraseră în total numai 3400 de infecții și 462 de decese.
Athina Nemeth, lucrătoare de pe ambulanță într-o companie privată din Budapesta, a declarat pentru Financial Times că, dintre cei 10 pacienți de care a avut grijă, nouă au decedat după ce au fost trimiși acasă. Dna Nemeth a estimat că este posibil ca angajații din sectorul sanitar să fi răspândit virusul, presupunerea fiind reiterată și de Gergely Karacsony, primarul Budapestei.
Acuzaţii reciproce între premierul Orban şi primarul Budapestei
Karacsony, care este totodată lider al partidului liberal Dialog, și Viktor Orban s-au acuzat reciproc luni în șir pentru criza din sistemul public de sănătate și s-au înțepat pe tema izolării continue a Budapestei. “Cabinetul Orban fie acționează cu moliciune, fie îi pedepsește pe cetățenii Budapestei pe criterii politice “, a scris Karacsony joi, pe Facebook. “Nici măcar nu știu ce e mai rău“.
În dimineața următoare, premierul Orban a răspuns în cadrul săptămânalului său interviu radiodifuzat, afirmând că Gergely Karacsony este “este tipul de om care vine la pomana porcului chiar când se pune masa, iar dacă își cumpără mobilă, are nevoie de cineva care să-l ajute să o asambleze“.
Asemenea dispute adâncesc semnificativele divergențe politice, stârnind tot mai multe temeri legate de situația sistemului ungar de sănătate. La Budapesta și în împrejurimi, unde trăiesc peste 1,7 milioane de oameni dintr-un total al populației care se ridică la 9,8 milioane de locuitori, nemulțumirile legate de modul în care guvernul a înțeles să reacționeze în fața virusului sunt în creștere. În regiune se află 60% dintre oamenii infectați, aici înregistrându-se totodată aproape 80% din decese, scrie Financial Times.
“Ceea ce vedeți acum este un schimb de acuzații între primarii opoziției și guvern“, a declarat Andras Biro-Nagy, din partea organizației independente Soluții Politice, cu sediul la Budapesta. “Dar ceea ce face ca Guvernului ungar să îi fie greu să intre credibil în acest joc al acuzațiilor este faptul că a cerut o lege care să îl autorizeze“, a declarat el, referindu-se la legea adoptată în regim de urgență la sfârșitul lunii martie, care îi conferă lui Viktor Orban dreptul de a guverna prin decret pentru o perioadă nedefinită. Orban a dat de înțeles că asemenea atribuții ar putea fi suspendate la începutul lunii iunie.
Ca și în cazul altor regiuni din Europa, multe dintre infecții s-au semnalat în aziluri. Prim-ministrul Orban a căutat să dea vina pe Karacsony, având în vedere că multe dintre ele sunt administrate de autoritățile municipale.
Gergely Karacsony a ripostat, afirmând că spitalele și alte cămine, inclusiv cele administrate de guvernul central, răspândesc și ele virusul. Într-un interviu acordat ziarului Financial Times, el a invocate un raport al guvernului dezvăluit joia trecută, în care se estimează că cel puțin 15% din totalul infecțiilor se datorează angajaților din sectorul de sănătate. Primarul s-a plâns că Guvernul a reacționat lent în privința difuzării informațiilor legate de numărul persoanelor testate și nu a precizat nici numărul angajaților din sistemul sanitar care au fost infectați.
40% dintre susținătorii Guvernului cred că, de când Viktor Orban e la putere, calitatea tratamentului medical a scăzut
“Lipsa informațiilor este o problemă generală, iar ea s-a agravat în timpul pandemiei din cauză că oamenii vor să știe cu adevărat ce se întâmplă“, a declarat Lydia Gall, cercetător din Budapesta în cadrul organizației Human Rights Watch. “(Guvernul) nu poate răspunde nici măcar celor mai simple întrebări. Câți oameni au fost trimiși acasă? Câți au fost trimiși în alte instituții?“
Primarul Karacsony l-a criticat dur pe Viktor Orban și pentru că retrage importante surse de finanțare ale administrațiilor locale. “Se pare că guvernul luptă împotriva virusului, dar totodată și împotriva opoziției și împotriva municipalităților conduse de opoziție “, a mai spus primarul.
Începând din anul 2010, de când dl Orban a revenit la putere, opoziția ungară s-a dovedit în general slabă și dezbinată. Totuși, victoria lui Karacsony în alegerile municipale din octombrie, la care s-au adăugat victoriile repurtate de opoziție în 12 dintre cele 23 de orașe mari ale țării, au infuzat forțelor opoziției o nouă energie, încurajându-i disponibilitatea de a candida pe o listă unică la alegerile parlamentare din 2022. Andras Biro-Nagy afirmă că, în eventualitatea unei asemenea cooperări, Viktor Orban și-ar putea pierde supremația în parlament.
Potrivit unui sondaj al organizației Soluții Politice efectuat cu puțin timp înaintea apariției pandemiei, majoritatea alegătorilor, inclusiv 40% dintre susținătorii Guvernului, consideră că, în cei zece ani de când Viktor Orban s-a aflat la putere, calitatea tratamentului medical a scăzut.
Săptămâni în șir, primarul Karacsony a cerut guvernului să impună un larg program de testare destinat angajaților din sectorul sanitar și familiilor în care s-au înregistrat cazuri de contagiere. În cele din urmă, săptămâna trecută, el a început un asemenea program în Budapesta, cu ajutorul unei donații de 1 milion de euro făcute de filantropul american de origine maghiară George Soros. “Suntem ca un tânăr îndrăgostit, scriem scrisori în fiecare zi și nu primim niciodată răspuns“, a spus el.