Viktor Orban și Ungaria sunt „tot mai mult sub influența Moscovei”

Viktor Orban și Ungaria, sub conducerea sa, sunt o „amenințare la adresa arhitecturii europene”. Aceasta a fost încă din 2015 opinia fostului director al SRI, Eduard Hellvig.

Ea a fost confirmată recent, după întrevederea lui Orban, la Beijing, în China, cu Vladimir Putin. Hellvig a reluat recent o postare pe Twitter din 2015, în care mai spunea și că Ungaria este „un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”.

Astfel, fostul șef al SRI critică faptul că Orban a dat mâna cu Putin și a sfidat astfel politica oficială a Uniunii Europene. Prin gestul lui, premierul ungar vrea să arate că are importante legături cu Rusia, în continuare.

Întrevederea dintre cei doi lideri a provocat reacții dure în întreaga lume. Totodată, ea a alimentat tensiunile din interiorul UE. În acest fel, Ungaria demonstrează că politica sa este influențată de Moscova.

Fotografia cu Viktor Orban și Vladimir Putin a fost distribuită pe platforma Twitter, inclusiv de Eduard Hellvig, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI). El a considerat oportun să aducă în atenție o opinie a sa despre această temă de actualitate în politica externă, opinie pe care o exprimase deja în 2015.

„Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei. No comment!”, scria în urmă cu câțiva ani, Hellvig.

Parteneriatul ruso-maghiar, un pericol pentru parteneriatul româno-maghiar

Cu ocazia întâlnirii dintre cei doi lideri, Hellvig și-a amintit de această postare.

„Privind această fotografie realizată acum două zile, mi-am adus aminte de un text pe care l-am publicat în februarie 2015: “Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”, a scris Hellvig pe Twitter.

Citatul provine dintr-un articol din 2015 al fostul șef SRI. Aici, el vorbea despre faptul că doctrina lui Putin presupune folosirea armelor nucleare și în cazul unui conflict convențional, nu doar într-unul nuclear.

El anunța încă de pe atunci că Europa de Est este principala vizată.

„Parteneriatul ruso-maghiar pune în pericol nu doar parteneriatul strategic româno-maghiar, tot mai gol de conținut din cauza ostilității naționaliste a Budapestei, ci și interesele NATO și UE în zonă.

De aceea, consider că României, prinsă în cleștele acestei antante otrăvite ruso-maghiare, îi revine rolul principal în apărarea valorilor democratice și a intereselor aliate în regiune”, a fost concluzia fostului șef SRI.