Viktor Orban i-a dezamăgit pe cetățenii unguri, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Publicus. Ce cred maghiarii despre apropierea lui de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul războiul din Ucraina?
Ce crede poporul maghiar despre apropierea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin?
Ce crede poporul maghiar despre apropierea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin? Institutul Publicus a realizat un sondaj de opinie despre întâlnirea dintre premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, din octombrie 2023.
Sondajul a fost realizat la solicitarea ziarului maghiar „Népszava”.
Întâlnirea lor a avut loc la Beijing, China, în cadrul evenimentului „Noilor Drumuri ale Mătăsii”. „Noile Drumuri ale Mătăsii” este un proiect de infrastructură promovat de Guvernul de la Beijing în aproximativ o sută de state. La marele eveniment, au participat reprezentanţii a circa 130 de țări, printre care și premierul Ungariei.
91% dintre intervievaţi au auzit despre întâlnirea lor. 52% dintre ei au considerat întâlnirea lor „inacceptabilă” sau „mai degrabă inacceptabilă”. 35% dintre ei consideră că este „acceptabilă”. 13% dintre ei nu au răspuns.
32% dintre respondenţi cred că întâlnirea lor a avut loc din interesul lui Viktor Orban deoarece este importantă întreţinerea unei relaţii bune cu Rusia pentru livrările de gaze naturale şi petrol. 33% au considerat că întâlnirea lor a avut loc în interesul ambelor părți. 19% cred că a avut loc din interesul președintelui Rusiei.
În timpul discuţiilor sale cu Vladimir Putin, Viktor Orban a numit războiul din Ucraina ca fiind „o operațiune militară specială a armatei Rusiei”. 36% dintre respondenți cred că premierul Ungariei a vrut în mod deliberat să facă o declarație pro-Rusia.
23% cred doar că oficialul maghiar a vrut doar să fie diplomat. 15% dintre intervievaţi au fost de acord cu abordarea conform căreia Viktor Orban „era conștient de greutatea declarației sale, dar nu putea face nimic altceva”. 9% cred că folosirea cuvintelor nu are nicio semnificație. 1% cred că există posibilitatea ca el să se fi exprimat astfel din pură întâmplare.
La întrebarea „Cine ar fi putut iniția negocierile bilaterale dintre Ungaria și Rusia?”, 39% dintre intervievaţi au răspuns Ungaria, 19% au răspuns Rusia.
Ce cred maghiarii despre aderarea Suediei la NATO?
Guvernul de la Budapesta amână de aproape un an și jumătate ratificarea parlamentară a aderării Suediei la NATO. 17% dintre participanții la acel sondaj cred că „Ungaria vrea să fie pe placul Rusiei”. 3% cred că „Ungaria vrea să fie pe placul Turciei”.
35% cred că Guvernul de la Budapesta vrea să mulțumească ambele state. 25% consideră că „Guvernul decide în această problemă în mod independent”. 21% nu au răspuns a fost la această întrebare.