În discursul său rostit la deschiderea celui de-al 89-lea Târg Internațional de Agricultură de la Novi Sad, premierul ungar a subliniat că el și președintele sârb au câştigat alegerile şi în asemenea situaţie „i se cuvine omului o odihnă fără griji”, însă „vedem creșterea prețurilor, inflaţia, foametea care ameninţă în multe părți ale lumii şi conflictul militar pe teritoriul Ucrainei”.
Dar este o veste bună că Ungaria și Serbia pot conta una pe cealaltă, ambele țări sunt puternice în domeniul agriculturii, „Serbia și Ungaria sunt, de fapt, rezervele importante de alimente ale Europei”, a spus Orbán. La Târgul Internaţional de Agricultură, al cărui invitat de onoare este Ungaria, premierul a subliniat: „Serbia este pregătită de iarnă”; trebuie să fim bine pregătiţi, „și văd că dumneavoastră aţi reuşit”.
„Suntem și noi pe drumul cel bun, dar mai avem câteva decizii de luat”. Potrivit oficialului ungar, conflictul din Ucraina creează situaţii dificile pentru ambele ţări.
„Este greu pentru voi că nu sunteţi membri ai UE, iar pentru noi este greu pentru că suntem membri ai UE. În această situaţie este greu să fii inteligent”, a spus către preşedintele sârb Viktor Orbán, care a adăugat: Indiferent ce dezbateri vor avea loc în cadrul sau în afara UE, se va face tot posibilul pentru a se ajunge la un numitor comun în privinţa poziţiilor lor şi pentru a se ajuta reciproc şi la forurile internaționale.
Viktor Orbán s-a referit şi la faptul că mulţi au criticat linia de cale ferată Budapesta-Belgrad. Acum că transportul prin Ucraina a devenit complet incert, creşte importanţa acestei investiţii, a spus premierul care a amintit că în 2020 şi în 2021 eroii au fost asistenţii medicali şi medicii, iar în acest an şi anul viitor eroii vor fi „agricultorii care trebuie să lucreze în condiţii foarte grele şi trebuie să se adapteze condiţiilor care se schimbă rapid” şi va depinde de ei dacă vom avea sau nu pâine pe masă, dacă va fi foamete în lume sau vom fi capabili să asigurăm oamenilor alimentele necesare.
„Este un interes important ca pâinea să fie asigurată tuturor din lume pentru că, dacă nu se va reuși, mulțimi uriașe se vor îndrepta spre Europa nu numai în speranța unei vieți mai bune, ci și pentru supraviețuire, iar atunci migrația care a fost până acum va fi o poveste pentru copii în comparaţie cu ceea ce va urma”, a mai spus Viktor Orbán, care a precizat: Ungaria nu acceptă de la Bruxelles anumite decizii nerezonabile din punct de vedere economic și care ar însemna o creștere a prețurilor şi care ar face imposibilă utilizarea întregii capacități agricole.
Dacă războiul din Ucraina nu se încheie, un sfert din lume se va confrunta cu serioase probleme alimentare
Ungaria este o țară de zece milioane de locuitori, „dar dacă gestionăm bine treburile putem hrăni douăzeci de milioane de oameni”. „Politica este importantă, nici războiul nu poate fi ignorat, dar economia are nevoie acum de decizii raţionale pentru că altfel va fi o mare problemă, și nu în Serbia și în Ungaria, ci în alte părți ale lumii. Legea funciară este o lege importantă, dacă există pământ, acesta trebuie cultivat, pământul nu poate să rămână necultivat, livada nu poate să rămână neîngrijită”, a precizat Viktor Orbán, care le-a spus participanţilor târgului ca această lege străveche nu trebuie niciodată ignorată, deoarece „sarcina noastră, a celor din mediul rural, este ca pământul să fie lucrat”.
La rândul său, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a subliniat că, dacă „Ungaria va avea nevoie de ceva în timpul crizei create din cauza războiului din Ucraina, Serbia este gata să-și ajute vecinul”.
„În urmă cu șapte ani, Ungaria se afla doar pe locul șapte în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale bilaterale, însă azi a devenit al doilea cel mai important partener al Serbiei, ceea ce arată o îmbunătățire semnificativă a relațiilor. Ceea ce demonstrează că există încredere și respect reciproc, precum și interes reciproc”, a afirmat preşedintele sârb, care a adăugat: „Serbia și Ungaria au o agricultură importantă şi probabil că nu va fi nevoie să ne ajutăm reciproc în acest domeniu, dar dacă una sau cealaltă țară are nevoie de ceva vecinul ei este gata să ajute. Dacă războiul din Ucraina nu se încheie, un sfert din lume se va confrunta cu serioase probleme alimentare. De aceea este important să ne asigurăm atât energia, cât și alimentele, iar dacă colaborăm va fi mai ușor pentru noi toți”. Aleksandar Vucic a mai subliniat că Serbia cu puţine ţări întreţine relaţii atât de bune ca şi cu Ungaria, poate doar cu acele ţări care participă la inițiativa Balcanii Deschiși, adică cu unele țări vecine.
Partenerul Târgului Agricol de la Novi Sad de data aceasta este Ungaria, care ultima oară în urmă cu 12 ani şi-a îndeplinit acest rol. Anul acesta, 1.100 de expozanți din 21 de țări participă la acest târg, ceea ce reprezintă 80% din numărul de participanți la târgul din 2019, înainte de epidemia de coronavirus, au declarat organizatorii. Din Ungaria participă 53 de expozanţi la târgul din Novi Sad.