Viktor Orban nu își va pierde dreptul de vor în Consiliul European
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a afirmat vineri seara, pe 26 ianuarie, că nu va fi revocat dreptul de vot al lui Viktor Orban în Consiliul European. A explicat că acesta reprezintă o ultimă opțiune, o „armă nucleară”.
Potrivit acestuia, cu siguranță nu poate fi implementată pe termen scurt din considerente tactice. Mureșan a subliniat că Ungaria se află în inima Europei. Prin urmare, ar avea mult de pierdut dacă s-ar izola mai mult față de restul Uniunii Europene.
„Prin tot ce face Viktor Orban de ani de zile nu face decât deservicii poporului maghiar. Sub conducerea lui, Ungaria a ajuns statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflației la produse agroalimentare.
Oamenilor din Ungaria le e mai greu decât oamenilor din orice stat membru al UE să cumpere de mâncare în perioada actuală. Prin atacurile lui Viktor Orban la adresa statului de drept din Ungaria, UE a blocat Ungariei 30 de miliarde de euro fonduri europene”, a declarat el pentru Digi24.
Potrivit lui Siegfried Mureșan, „nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban”.
„În timp ce noi primim fonduri europene din PNRR și din fondurile tradiționale, pentru Ungaria sunt blocate 30 de miliarde de euro, ca atare nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban și mai ales pentru orice om care ar fi tentat să dea încredere unor politicieni care spun că merg la Bruxelles și se luptă cu toată lumea, oamenii trebuie să știe că această înscenare a unei lupte cu Bruxelles-ul nu duce niciunde.
Prin atacurile lui Viktor Orban la adresa statului de drept, la adresa democrației, la adresa presei libere din Ungaria face mult rău oamenilor din Ungaria, întreprinderilor din Ungaria și este un perdant, de fapt, la nivel european”, a explicat europarlamentarul.
Întrebat cu privire la posibilitatea ca Ungaria să-și piardă dreptul de vot în Consiliul European, Siegfried Mureșan a afirmat că, pe termen scurt, nu există o astfel de discuție.
„Această discuție nu există pe termen scurt acum, nu se pune problema ca înaintea următoarei ședințe, care va avea loc pe 1 februarie, să se retragă dreptul de vot al Ungariei. Din cauza atacurilor repetate la adresa statului de drept din Ungaria, Comisia Europeană a inițiat o procedură de monitorizare, de dialog cu guvernul din Ungaria.
Una dintre consecințe a fost deja de doi ani de zile blocarea a 30 de miliarde de euro. Pierderea, ridicarea dreptului de vot este o ultimă opțiune, este o „armă nucleară” și, cu siguranță, nu ar putea fi pusă în practică pe termen scurt, din cauze tactice”, a afirmat el.
Acesta a explicat, de asemenea, că Ungaria, fiind în inima Europei, ar suferi considerabil dacă s-ar izola și mai mult de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
„Ungaria este unul dintre statele membre ale UE cel mai puternic integrat din punct de vedere economic pe piața internă europeană. Aproape tot tranzitul de mărfuri dinspre România spre vestul Europei trece prin Ungaria, deci Ungaria este în inima Europei și ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar izola și mai mult de restul UE, inclusiv economic. Viktor Orban nu vrea ca noi să-l batem cu 3-0 de fiecare dată.
La Consiliul European din luna decembrie am înregistrat o victorie importantă, am decis în unanimitate începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Viktor Orban a vorbit împotrivă, dar când decizia s-a luat a fost util părăsind sala și lăsând restul liderilor europeni să ia decizia”, a spus Siegfried Mureșan.
Viktor Orban, „Calul troian” al lui Vladimir Putin
Europarlamentarul a subliniat că Viktor Orban reprezintă un „Cal troian” al lui Vladimir Putin. A menționat însă că Uniunea Europeană dispune de suficiente instrumente pentru a-l convinge pe liderul ungar.
În legătură cu sprijinul pentru Ucraina, Siegfried Mureșan a explicat că UE poate lua decizii în acest sens chiar și fără implicarea premierului maghiar.
„E un „Cal troian” al lui Putin și UE a înțeles acest lucru și de aceea este marginalizat, izolat și oamenii trebuie să știe că nu e nimic interesant, atrăgător la acel model.
În plus, și UE are suficiente instrumente pentru a-l convinge pe Viktor Orban și, în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, pe care vrem să-l decidem la următoarea ședință de pe 1 februarie, UE poate decide acest sprijin și fără Viktor Orban și acest lucru i s-a transmis foarte clar”, a conchis acesta.
Premierul maghiar nu poate fi convins să aprobe sprijinul pentru Ucraina
Oficialii europeni nu îl pot îndupleca pe Viktor Orban în ceea ce privește acordarea noului sprijin financiar pentru Ucraina.
Ministrul de Externe din Luxemburg, Xavier Bettel, se arată pesimist în privința Summit-ului UE. Acesta urmează să aibă loc săptămâna viitoare. El consideră că va fi dificil să obțină sprijinul Guvernului de la Budapesta pentru noul ajutor financiar destinat Ucrainei.
Bettel îl cunoaște personal pe premierul Ungariei, Viktor Orban. Așadar, recunoaște că nu va fi o misiune ușoară să îl convingă.
El subliniază că este în interesul Uniunii Europene să sprijine economia Ucrainei, mai ales în contextul negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, un proces care poate deveni dificil dacă decalajul de dezvoltare rămâne semnificativ. Mai multe puteți citi aici.