Viktor Orban, acuzații dure la adresa Poloniei

Premierul Viktor Orban a acuzat Polonia de perturbarea echilibrului de putere în Europa, prin slăbirea alianței dintre Berlin și Paris, și încurajarea formării unei noi alianțe între Londra, Varșovia și Kiev, care ar include și statele baltice și Scandinavia.

Liderul de la Budapesta a afirmat că până în prezent, echilibrul de putere în Europa s-a concentrat în jurul „axa Paris-Berlin”. Totuși, el consideră că această alianță a devenit acum „neimportantă și evazivă” în fața „noului centru de putere” reprezentat de Londra, Varșovia, Kiev și țările baltice și scandinave.

Săptămâna trecută, la Băile Tușnad, el a declarat că schimbarea axei Paris-Berlin nu reprezintă o noutate, ci este, de fapt, „un plan polonez de lungă durată”, menit să transforme Polonia în principalul avanpost american pe continent.

El a completat că acest obiectiv implică „atragerea americanilor între germani și ruși”. Totuși, a subliniat că realizarea acestuia ar putea fi posibilă doar din cauza conflictului actual.

Orban a afirmat că acest plan este unul vechi, având ca obiective slăbirea Rusiei și depășirea Germaniei. El a subliniat că Polonia urmărește o „politică foarte înșelătoare” în Europa, explicând că, deși polonezii critică alte state pentru colaborarea cu rușii, în realitate, ei însăși fac afaceri cu Rusia, în timp ce dau lecții de morală.

Viktor Orban, premier Ungaria
SURSA FOTO: Facebook, Tusványos – Codra Botond

Cum a reacționat Polonia?

Ministrul polonez de Externe a declarat că, în opinia sa, Polonia joacă un rol de lider supraregional în domeniul securității și apărării. Totuși, el a recunoscut că este greșit ca unul dintre vecinii Poloniei să fi invadat un alt vecin. El a subliniat că pentru a profita pe deplin de situația actuală, este esențial să se modernizeze forțele armate și întregul sistem de securitate. De asemenea, a menționat că Polonia lucrează la construirea unor alianțe mai strânse în regiune pentru a identifica partenerii de încredere în caz de necesitate, subliniind importanța specială a Ucrainei în acest context.

În ceea ce privește economia, ministrul a observat că aceasta continuă să crească. Mai multe țări discută despre posibilitatea ca Polonia să le depășească, țări care au fost tradițional mult mai bogate.

Totuși, el a avertizat că nu trebuie să se relaxeze și că există slăbiciuni structurale care trebuie abordate.

„Cred că în domeniul securității și apărării Polonia este un lider supraregional. Dar este, desigur, greșit că unul dintre vecinii noștri a invadat un alt vecin al nostru. Și pentru a profita la maximum de timpul pe care îl avem ar trebui în primul rând modernizate forțele armate și întregul sistem de securitate. De asemenea, construim alianțe mai profunde în regiunea noastră, deoarece aflăm pe cine ne putem baza în caz de nevoie. Acesta este în special cazul Ucrainei, desigur.

Economia noastră continuă să crească. Mai multe țări dezbat dacă Polonia le poate depăși – țări care au fost în mod tradițional mult mai bogate decât noi. Cu toate acestea, nu trebuie să ne culcăm niciodată pe laurii noștri; avem slăbiciuni structurale“, a spus ministrul polonez de Externe.

Polonia
Steag Polonia/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Polonia a profitat de fereastra istorică

Șeful diplomației poloneze a declarat într-un interviu pentru publicația Visegrad Insight că Polonia a profitat de oportunitatea istorică care s-a ivit după prăbușirea Uniunii Sovietice, știind că aceasta nu va dura la nesfârșit.

El a explicat că Polonia a reușit să intre în instituțiile occidentale, lucru care nu se poate spune despre toți vecinii săi.

Ca urmare a acestui fapt, Polonia beneficiază acum de:

  • prezența trupelor americane
  • de un scut antirachetă
  • și de angajamentele liderilor occidentali de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO, inclusiv teritoriul polonez.

În ceea ce privește Rusia, el a afirmat că, în forma sa actuală, pacea nu poate fi negociată. Rusia vrea să profite de agresiune.

Astfel, este necesar să se răspundă cu forță și nu cu concesii.

Potrivit lui, obiectivul lui Putin este, de asemenea, pacea, dar pe termenii săi. Mai precis, prin capitularea cel puțin a Ucrainei și, ideal, a întregului Occident.

În fața acestei situații, există trei opțiuni:

  • se poate capitula
  • se poate respinge agresorul
  • sau se poate întări victima, astfel încât agresorul să cedeze

„Cu Rusia, așa cum este ea astăzi, pacea nu poate fi negociată deoarece dorește să profite de pe urma agresiunii. Prin urmare, este necesar să răspundem cu forță și nu cu concesii. Obiectivul lui Putin este, de asemenea, pacea – numai că aceasta trebuie să fie în termenii săi, adică ca urmare a capitulării cel puțin a Ucrainei și, de preferință, a întregului Occident. Există trei răspunsuri la această situație. Se poate capitula, respinge agresorul sau cel puțin întări victima, astfel încât agresorul însuși să cedeze“, spune șeful diplomației poloneze.