Suedia îi dă o mare lovitură lui Viktor Orban! Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a afirmat, vineri, că Suedia nu va negocia sub nicio formă acest aspect foarte important.
Suedia refuză să negocieze cu Viktor Orban cererea de aderare la NATO
Suedia nu va purta negocieri cu Viktor Orban referitor la cererea țării sale de aderare la NATO. Amintim că cererea nu a fost încă ratificată de autoritățile de la Budapesta. Ungaria rămâne singurul membru al alianței care nu a finalizat acest proces.
În 2022, Suedia și Finlanda au depus cereri pentru aderarea la alianță. S-a întâmplat în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, solicitarea lor de statut de membru a fost obstrucționată de Turcia și Ungaria.
Joi, președintele Turciei, Tayyip Erdoğan, a semnat și a promulgat documentele de aderare. Astfel, el a eliminat o piedică importantă pentru Suedia în procesul său de alăturare la alianța celor 31 de membri. Acum, Ungaria rămâne ultimul obstacol în calea aderării Suediei.
Prim-miniștrii Suediei și Ungariei urmează să se întâlnească săptămâna următoare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Cu toate acestea, liderul suedez, Ulf Kristersson, a subliniat că țara sa nu va face angajamente noi referitoare la NATO în cadrul acestei întâlniri.
„Fără cereri legate de apartenența la NATO – asta nu este pe agenda de discuții”, a transmis Kristersson pentru postul TV4 din Suedia.
Totuși, șeful guvernului suedez a subliniat că cele două țări au un spectru larg de subiecte de discuție. Printre acestea se numără cooperarea în cadrul NATO și președinția viitoare a Ungariei în Uniunea Europeană.
El a amintit și tema sprijinului acordat Ucrainei. Oficialii vor discutat și despre modalitățile de maximizare a sinergiilor dintre forțele aeriene, având în vedere programul comun de avioane de luptă JAS Gripen din Suedia.
Orban vrea să discute cu Kristersson la Budapesta
Orbán și-a exprimat nemulțumirea față de criticiile venite din partea Suediei cu privire la evoluțiile democratice în timpul mandatului său.
Orbán a extins o invitație către Kristersson pentru discuții la Budapesta, cu privire la chestiuni legate de NATO, confirmând în același timp angajamentul țării sale pentru sprijinirea aderării Suediei.
În replică, Kristersson a menționat că nu poate stabili cu precizie momentul în care Suedia va deveni al 32-lea membru NATO, dar se așteaptă să se întâmple într-un viitor „foarte apropiat”.
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, anticipează ratificarea din partea Ungariei
În declarația sa de vineri, Jens Stoltenberg, liderul NATO, a exprimat încrederea că parlamentul Ungariei va ratifica aderarea Suediei atunci când se va reuni din nou în sesiune, la sfârșitul lunii februarie.
Acest pas ar elimina ultimul obstacol în calea țării nordice pentru a deveni membră a alianței militare occidentale, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Parlamentul turc a ratificat marți cererea de aderare a Suediei la NATO, iar președintele Tayyip Erdogan a promulgat legea, transformând astfel Ungaria în ultima țară a NATO care trebuie să dea aprobarea legală pentru aderarea Suediei.
Inainte ca o tara candidata sa poata adera cu drepturi depline la NATO, este necesar ca toate cele 31 de membre ale aliantei sa ratifice procesul de aderare al acestei tari.
Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a anunțat că, în urma unei convorbiri telefonice săptămânale, premierul ungar Viktor Orban a confirmat sprijinul său pentru aderarea Suediei la NATO.
„S-a precizat clar că parlamentul va lua în discuţie acest subiect imediat ce se va reuni, iar mesajul este că parlamentul va susţine apoi ratificarea aderării Suediei.
Mesajul pe care l-am primit este că parlamentul se va reuni din nou la sfârşitul lunii februarie, aşa că trebuie să aşteptăm acest lucru. (…)
Dar sunt absolut încrezător şi mă bazez pe Ungaria că ratificarea aderării Suediei va fi făcută imediat ce parlamentul se va reuni din nou, la sfârşitul lunii februarie. (…)
Aderarea Suediei la NATO va face NATO mai puternică şi ne va face pe toţi mai siguri”, a declarat Stoltenberg vineri, 26 ianuarie, în cadrul declaraţilor de presă de la sediul NATO.