Prim-ministrul ungar Viktor Orban a primit o lovitură dură de unde se aștepta mai puțin. Președintele Ungariei, Katalin Novak, a respins de la promulgare o lege considerată ca fiind discriminatorie față de persoanele LGBTQ+.

Astfel, legea a fost trimisă din nou în Parlament, iar președintele ungar a îndemnat la eliminarea unui paragraf considerat controversat. Acest paragraf ar face legală raportarea anonimă de către guvern a cuplurilor de același sex.

La începutul acestei luni, Parlamentul ungar a adoptat o lege care ar trebui să includă o directivă UE care îi protejează pe denunțători. Cu toate acestea, legea permite, de asemenea, denunțarea persoanelor care contestă „rolul recunoscut constituțional al căsătoriei și al familiei” și a celor care contestă drepturile copiilor la „o identitate corespunzătoare sexului lor la naștere”.

Președintele Katalin Novak a scris o scrisoare către Adunarea Națională în care afirmă că acest capitol controversat depășește domeniul de aplicare al transpunerii legislației UE și, în loc să consolideze protecția valorilor esențiale, o subminează.

Veto-ul președintelui Katalin Novak ar putea fi anulat de parlamentarii maghiari

Veto-ul președintelui Novak ar putea fi anulat de parlamentari, dar, indiferent de rezultat, este un act demn de luat în seamă de opoziție față de politicile premierului ungar Viktor Orban.

Este deosebit de semnificativ, deoarece Katalin Novak este considerată un politician cu legături strânse cu Orban, întrucât a ocupat funcții de conducere în partidul său FIDESZ și a fost numită șef de stat de către acesta.

Timp de peste zece ani, guvernul lui Viktor Orban a luat măsuri drastice împotriva drepturilor LGBTQ+. La doar un an după ce a preluat puterea în 2010, partidul său a introdus o nouă constituție care interzicea căsătoriile între persoane de același sex.

Ulterior, constituția a fost revizuită pentru a împiedica cuplurile de același sex să adopte copii, ceea ce a pus Budapesta în conflict cu Bruxelles-ul.

Ungaria a fost dată în judecată de către Comisia Europeană

Organismul executiv al UE, Comisia Europeană, a dat Ungaria în judecată la cea mai înaltă instanță din UE pentru adoptarea legii „anti-propagandă”. Această lege le interzice minorilor să acceseze conținuturi care se presupune că „promovează sau prezintă” divergența față de identitatea lor de gen la naștere, schimbarea de sex sau homosexualitatea.

Numeroase țări europene, împreună cu Parlamentul European și Comisia Europeană, s-au alăturat procesului împotriva legii ungare la Curtea Europeană de Justiție. Acestea susțin că aceasta încalcă reglementările privind piața internă a UE, drepturile fundamentale ale oamenilor și valorile europene.