Viktor Orban trimite o undă de șoc către UE. Ungaria lansează ofensiva la adresa Uniunii Europene

HANDOUT - 20 March 2019, Belgium, Brussels: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a press conference after the end of the European People's Party (EPP) Political Assembly at the European Parliament. Leaders of the EPP announced that they have voted by 190 to 3 to suspend Hungary's far-right Fidesz party from the EU parliamentary group. Photo: Dominique Hommel/European Parliament/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

Viktor Orban trimite o undă de șoc către UE. Ce a putut spune despre cei de la Bruxelles este de naimaginat. Premierul Ungariei a făcut aceste declarații în contextul în care proporţia maghiarilor care sunt în favoarea reducerii preţurilor la combustibili este mult peste 80%.

Viktor Orbán lansează un atac fără precedent la adresa UE. El a susținut că „birocraţia de la Bruxelles vomită sânge când aude de reducerea cheltuielilor cu utilităţile. Asta pentru că, a arătat liderul Ungariei, la Bruxelles cei care dictează sunt multinaţionalele.

Premierul maghiar Viktor Orbán a ținut să sublinieze că proporţia maghiarilor care sunt în favoarea reducerii preţurilor la combustibili este mult peste 80%. În acest context, premierul de la Budapesta a subliniat birocraţia de la Bruxelles “vomită sânge” când aude de reducerea cheltuielilor cu utilităţile, pentru că la Bruxelles, cei care dictează sunt multinaţionalele.

“În privinţa reducerii cheltuielilor cu întreţinerea ducem, cu stânga, o luptă politică”, iar acum se mai adaugă şi subiectul preţului benzinei. Până acum, definirea preţului benzinei a fost lăsată în grija pieţei, însă, deşi este bine dacă guvernul nu trebuie să intervină, există situaţii în care trebuie să o facă, a explicat prim-ministrul.

Viktor Orban: Nu poţi privi cu mâinile în sân cum preţurile cresc

El este de părere că “nu poţi privi cu mâinile în sân cum preţurile cresc, dintr-o dată, până la cer”. Dacă toţi experţii spun că preţurile sunt ridicate timp de mai multe săptămâni, poate chiar timp de o lună sau două, trebuie reacţionat.

„Şi asta pentru că preţurile ridicate ale combustibililor nu măresc doar costurile de administrare a autovehiculelor, ci se vor regăsi şi în preţurile altor produse şi servicii, a arătat Orbán.

El a mai ținut să sublinieze că atunci când există o situaţie excepţională, trebuie acţionat în mod hotărât. Au fost efectuate calcule şi s-a ajuns la concluzia că firmele din piaţă pot suporta un preţ de până la 480 de forinţi, astfel că “acolo se va pune frână”.

Viktor Orbán a precizat că stânga a cerut întotdeauna ca preţurile cheltuielilor cu utilităţile să fie cele dictate de piaţă.

“Noi spunem că în această privinţă, a funcţionării gospodăriilor, ar trebui să existe preţuri fixe, nu preţuri dictate de piaţă”, iar în ceea ce priveşte combustibilii, să există intervenţii atunci când piaţa nu poate rezolva problemele, ştiind că aceasta poate fi doar o intervenţie temporară”, a punctat premierul Ungariei.

În 12 noiembrie, autoritățile de la Budapesta au anunțat că vor plafona preţurile combustibililor. Această decizie este luată pentru a proteja consumatorii de creşterea semnificativă a preţurilor şi a ţine sub control majorarea inflaţiei. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. În perioada 15 noiembrie – 15 februarie, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,30 euro sau 1,54 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 forinţi.