Viktor Orban a început campania pentru europarlamentare
Viktor Orban a declarat în fața simpatizanților săi că „sunt necazuri la Bruxelles, necazuri mari. Leadership-ul UE a eşuat”. Premierul maghiar i-a îndemnat următoarele pe oficialii instituțiilor UE:
„Dacă aţi performat prost pe parcursul mandatului, v-aţi pus alegătorii în pericol şi ei nu mai aşteaptă nimic de la voi, atunci vă mai rămâne un singur lucru de făcut: «Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!»”, notează Reuters.
Există îngrijorări că liderii extremiști precum Orban ar putea obține un scor mai mare la aceste noi alegeri. Orban se confruntă, totuși, cu unele dintre cele mai dificile alegeri în cei 14 ani de când este la putere. Fondurile europene sunt în mare parte suspendate de Comisia Europeană din cauza încălcării normelor statului de drept, iar economia se află în recesiune.
Mai recent, un fost aliat al lui Orban a devenit un adversar politic aprig, după ce s-a despărțit de soția sa, fost ministru al Justiției și susținătoare a lui Orban, ceea ce îi poate diminua popularitatea la alegerile europarlamentare.
„Ungaria a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace (în Ucraina – n.r.) fără compromisuri”, și-a rezumat șeful Executivului de la Budapesta politica ce l-a dus în conflict cu Comisia Europeană.
Fondurile europene pentru Ungaria nu au fost încă deblocate
Într-o încercare de a-l convinge pe Orban să nu mai opună rezistență ajutorului financiar și militar european acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia, Comisia Europeană a intervenit.
În cele din urmă, premierul ungar a acceptat, în februarie, un ajutor din partea UE în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, însă nu a reușit să obțină deblocarea completă a fondurilor europene pentru Ungaria.
„Bruxelles-ul are acum o majoritate pro-război, există o atmosferă de război în Europa şi politicienii sunt conduşi de logica războiului (…) Liderii europeni au alunecat în război şi ei consideră războiul ca fiind al lor”, s-a plâns acesta la evenimentul de campanie.
Viktor Orban a adăugat că în Europa de Vest există o „reprimare a opiniei”. Potrivit acestuia, libertatea de exprimare se află într-o „formă proastă”.
„În societăţile liberale, instituţiile care modelează opinia publică – presa, universităţile, institutele de cercetare, fundaţiile şi politicienii – au devenit omogene şi spun mai mult sau mai puţin acelaşi lucru”, a declarat Orban într-un interviu anterior.
„Dacă avem oricare două ziare germane, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, veţi citi aceleaşi lucruri în ce privește chestiunilor importante”, a adăugat șeful Guvernului maghiar.
Orban vrea negocieri de pace cu Rusia
Amintim că recent, Viktor Orban a afirmat că Ucraina este „un protectorat al” Occidentului și că ar trebui să inițieze negocieri de pace cu Rusia, deoarece, în viziunea sa, Ucraina nu are șanse să câștige în actualul conflict. El consideră că o soluție pentru Ucraina ar fi să se implice în tratative de pace cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.
Premoerul maghiar a reiterat criticile la adresa politicilor europene privind migrația. El a insistat că trecerea ilegală a frontierelor este considerată o infracțiune, nu un drept al omului.
În discursul său, liderul Ungariei a făcut noi comentarii care au fost interpretate ca având conotații rasiste. El și-a exprimat opoziția față de o societate „amestecată” în Ungaria. Totodată, a subliniat relațiile strânse cu regimul de la Kremlin. De asemenea, Orban a caracterizat Ucraina drept un protectorat al Occidentului. Mai multe puteți citi aici.