Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE

Victor Orban, prim-ministrul Ungariei, a ieșit din încăperea în care s-a anunțat demararea discuțiilor privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Viktor Orban a consimțit să părăsească sala, conștient fiind că ceilalți lideri din UE vor avansa și vor vota în favoarea Ucrainei. Premierul Ungariei a declarat că s-a abținut de la vot în ceea ce el a caracterizat drept „o decizie proastă”.

Fără să cedeze în fața presiunii, Viktor Orban a amenințat inițial că va recurge la dreptul său de veto întrucât este necesar votul unanim al celor 27 de membri în deciziile privind extinderea. În cele din urmă, însă, el a renunțat la această poziție.

De asemenea, și-a exprimat dezacordul cu privire la un nou sprijin financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenții și credite, pentru perioada 2024-2027.

Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea acestei alegeri iraţionale a celorlalte 26 de ţări şi deci s-a abţinut. Ucraina nu este pregătită. Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite.

Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile. Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului comun”, a anunțat oficialul maghiar prin intermediul contului său de Facebook.

Consiliul European a deschis negocierile de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova

De asemenea, Consiliul European a stabilit acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Georgia. Negocierile cu Bosnia și Herțegovina vor fi demarate odată ce această țară atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.

Comisia Europeană a fost invitată să prezinte un raport până în martie 2024 pentru a facilita o astfel de decizie. Decizia de a iniția negocierile cu Bosnia și Herțegovina a fost susținută de Austria.

„Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a scris, joi, Charles Michel pe contul său de Twitter.

De asemenea, Consiliul European a decis să acorde statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Georgia. Începerea negocierilor cu Bosnia și Herțegovina va avea loc atunci când această țară atinge nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.

Comisia Europeană a fost solicitată să prezinte un raport până în martie 2024 pentru a facilita luarea unei astfel de decizii. Austria a susținut decizia de a iniția negocierile cu Bosnia și Herțegovina.