Viktor Orban nu vrea graniță cu Rusia. Dmitri Peskov a oferit o primă reacție
Un reprezentant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu constituie o amenințare pentru țările care nu prezintă niciun risc pentru ea.
Această reacție a venit ca replică la afirmația făcută de Viktor Orban, de altfel un aliat declarat al Moscovei. Orban susținea că Ungaria nu dorește să aibă graniță cu Federația Rusă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat miercuri că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru țările care nu reprezintă vreo formă de amenințare pentru ea.
Astfel, el a respins preocupările exprimate recent de premierul ungar Viktor Orban drept nefondate, conform informațiilor furnizate de TASS.
„Nu vedem totul cu ochii domnului Orban. Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce spun insistent oficialii UE, Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru țările care nu sunt ostile față de Rusia și nu caută să devină un entitate anti-Rusia.
Acestea fiind spuse, preocupările cu privire la acest lucru sunt nefondate”, a transmis Peskov despre declarația lui Orban.
Potrivit aceleiași agenții rusești de presă, Viktor Orban a declarat anterior că Ungaria nu dorește să împartă o frontieră cu Rusia din cauza amintirilor neplăcute despre perioada în care „asta era situația”.
În consecință, premierul maghiar a ajuns la concluzia că absența unei granițe directe cu Rusia ar servi cel mai bine intereselor de securitate națională ale statului pe care îl conduce.
Orban a exprimat aceste idei după întâlnirea din Praga a celor patru țări din Grupul de la Vișegrad: Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.
Reuniunea Grupului de la Vișegrad a fost dificilă pentru Orban
Orban a caracterizat reuniunea Grupului de la Vișegrad cu privire la situația din Ucraina ca fiind „cea mai dificilă” întâlnire la care a participat vreodată.
Premierul maghiar, recunoscut pentru relațiile apropiate cu Rusia și cu Vladimir Putin, a remarcat că această întâlnire a liderilor Grupului de la Vișegrad a fost extrem de dificilă.
Conducătorii celor patru state au exprimat în unanimitate necesitatea condamnării acțiunilor Rusiei îndreptate împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, ei nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la modurile în care s-ar putea oferi asistență pentru statul vecin.
Pe de o parte, Polonia și Republica Cehă susțin livrările de arme către Ucraina.
Pe de altă parte, Ungaria și Slovacia îndeamnă la găsirea unei soluții pașnice pentru conflict în cel mai scurt timp posibil.
Anterior, Ungaria a reiterat de nenumărate ori că susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și că este dispusă să continue să îi ofere asistență economică și umanitară.
Cu toate acestea, încă de la începutul războiului, Ungaria a subliniat că nu va furniza arme către Ucraina. Ungarii au spus și că nu vor permite tranzitul armelor destinate Ucrainei prin teritoriul său, conform informațiilor furnizate de agenția rusă de stat.