Guvernul Viktor Orban a refuzat să discute cu SUA aderarea Suediei la NATO

Washington Post dezvăluie că Guvernul Ungariei a respins propunerea de întâlnire cu senatorii americani. Aceștia s-au deplasat la Budapesta pentru a vorbi cu oficialii ungari despre cererea Suediei de aderare la NATO.

La data de 18 februarie, o echipă de senatori americani efectuat o vizită oficială în Budapesta, solicitând Guvernului lui Viktor Orban să avizeze prompt cererea Suediei de aderare la NATO.

Totuși, conform raportului Washington Post, niciunul dintre oficialii maghiari nu a acceptat invitația de a se întâlni cu senatorii americani.

La 26 februarie, Parlamentul de la Budapesta urmează să se reunească din nou. Suedia a formulat cererea de aderare la NATO acum aproape doi ani. A fost un răspuns la invazia demarată de Rusia în Ucraina, marcând o schimbare istorică în politica internațională suedeză.

În continuare, Ungaria este singura țară din NATO care nu a ratificat încă solicitarea Suediei, un proces esențial ce necesită consensul tuturor membrilor alianței.

Această întârziere a provocat tensiuni în relațiile Ungariei cu Statele Unite și a generat preocupări semnificative în rândul partenerilor săi din cadrul NATO.

Partidul de guvernământ condus de Orban, Fidesz, a argumentat că „acuzațiile nefondate” formulate de Suedia, care sugerează o presupusă erodare a democrației în Ungaria, sunt motivele întârzierii în ratificarea candidaturii suedeze la NATO.

Cu toate acestea, Orban a transmis recent că disputa cu Suedia e pe cale să se încheie.

„Mergem în direcţia în care, la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului, vom putea ratifica aderarea Suediei la NATO”, a precizat Orban, recent.

Orban a menționat că, alături de omologul său suedez, au făcut „pași importanți pentru a reconstrui încrederea”, însă nu a oferit detalii despre posibile măsuri luate de comun acord.

NATO, steag
NATO / SURSA FOTO: Dreamstime

Suedia speră că va primi în curând aprobarea Ungariei

Miercuri, ministrul suedez de Externe a precizat că este în așteptarea aprobarii iminente din partea Ungariei pentru aderarea Suediei la NATO, conform raportului Reuters.

„Salutăm faptul că Turcia şi-a încheiat procesul de ratificare şi ne aşteptăm ca Ungaria să o urmeze în scurt timp”, a explicat Tobias Billstrom, în faţa Parlamentului suedez.

Singura țară membră NATO care încă nu a aprobat cererea Suediei pentru aderare la alianță este Ungaria. Motivul invocat de către naționaliștii aflați la putere este legat de acuzațiile considerate nefondate de către Suedia, care susține că Ungaria ar fi erodat democrația.

La începutul acestei luni, o încercare a opoziției ungare de a convoca o sesiune extraordinară pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO a eșuat. Parlamentarii Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, au boicotat ședința, întârziind procesul de ratificare.

viktor orban
Viktor Orban / SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ungaria a fost plasată pe „lista neagră” a SUA

Doi membri ai Senatului din Statele Unite au propus astăzi o rezoluție bipartizană adresată Congresului. Prin aceasta, ei își exprimă profundul dezacord față de evoluția negativă a democrației în Ungaria.

Acești senatori au subliniat, de asemenea, necesitatea ca guvernul naționalist din Ungaria să înceteze blocarea aderării Suediei la alianța militară NATO.

În lumina presiunilor crescute asupra guvernului Ungariei, semnalul transmis de rezoluția propusă de senatorii americani Jeanne Shaheen, reprezentant al Partidului Democrat din New Hampshire, și Thom Tillis, membru al Partidului Republican din Carolina de Nord, devine și mai pertinent.

Această inițiativă vine într-un moment crucial, întrucât guvernul Ungariei este îndemnat să aprobe cererea de aderare a Suediei la NATO, o chestiune care a fost amânată de peste 18 luni.

Procesul de admitere a unui nou aliat în cadrul NATO presupune necesitatea obținerii aprobării unanime a tuturor membrilor alianței. Cu toate acestea, Ungaria reprezintă o excepție în acest sens, fiind singura dintre cele 31 de state membre care nu a susținut candidatura Suediei.

Această poziție a Ungariei adâncește tensiunile în cadrul alianței și subliniază necesitatea unei abordări unitare și solide pentru a răspunde provocărilor de securitate din regiunea euro-atlantică.

„Ungaria nu s-a alăturat celorlalte state membre ale NATO în privința aderării Suediei la NATO, nerespectându-și promisiunea de a nu fi ultima care să aprobe accesul și periclitând totodată securitatea transatlantică într-un moment-cheie pentru pacea și stabilitatea din Europa”, susțin senatorii americani, în rezoluția amintită mai sus.