Viktor Orban: „Am decis să construim un gard la frontiera cu România”

Ungaria va construi un gard la frontiera cu România și de-a lungul unor porțiuni ale frontierei sale cu Croația, a declarat premierul ungar Viktor Orban în cadrul unui interviu pentru ziarul austriac Die Presse publicat miercuri, relatează Reuters.

 

Am decis să construim un gard la frontiera cu România', a afirmat Orban, conform site-ului Die Presse consultat de Reuters. 'De asemenea, vom ridica un gard în anumite porțiuni ale frontierei cu Croația', a mai spus el.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunțat marți că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de imigranți.

''Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României'', a spus șeful diplomației ungare.

Szijjarto a precizat că măsura este necesară întrucât traficanții de persoane care acționează de-a lungul graniței cu Serbia își modifică ruta către granița cu România și este probabil ca presiunea migraționistă să se mute în direcția României.

România nu vrea gard la graniţa cu Ungaria. MAE: "Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române"

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a reiterat poziţia prezentată de MAE privind ridicarea unui gard la graniţa dintre două state membre UE, care 'nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european'.

Această poziţie fusese comunicată de partea română la momentul la care a fost informată de către partea ungară cu puţin timp înainte ca subiectul să fie făcut public.

Totodată, George Ciamba a arătat că, în calitate de parteneri strategici, partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor eventuale măsuri agreate bilateral.

'Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române, în condiţiile în care cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea transfrontalieră, poliţienească a fost una constant bună şi, în consecinţă, ar fi trebuit să permită o analiză comună. În plus, a menţionat că, din perspectiva părţii române, la acest moment nu se înregistrează o situaţie de fapt care să confirme presiunea migraţionistă invocată de autorităţile ungare în zona în care se doreşte construirea gardului şi, astfel, este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect. A subliniat că partea română porneşte de la înţelegerea că spiritul european are la bază cooperarea şi înţelegerea reciprocă, aceasta fiind, de altfel, conduita în care a abordat relaţia bilaterală', mai arată MAE.

 Guvern: Construcţia unui gard la graniţele Ungariei cu vecinii săi – neconformă cu normele UE

Construcţia unui gard la graniţele Ungariei cu vecinii săi, care să oprească fluxul de imigranţi, este neconformă cu normele Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Executivului remis, joi, AGERPRES.

'Această poziţie a Guvernului României, cu privire la tratamentul aplicat imigranţilor de autorităţile maghiare, este în acord cu cele exprimate de statele UE, instituţiile UE şi alte organisme internaţionale. Reamintim faptul că autorităţile maghiare au primit critici în ultimele zile atât de la organizaţiile care veghează la respectarea drepturilor omului, cât şi de la reprezentanţi ai unor state ale Uniunii Europene şi ai unor instituţii europene şi internaţionale. Guvernul României consideră ca fundamentală respectarea normelor europene, a drepturilor omului, de către fiecare dintre statele UE, dar nu numai', precizează sursa citată.

De asemenea, Executivul consideră că reacţiile oficialilor maghiari la opiniile exprimate de către autorităţile de la Bucureşti sunt 'total nejustificate'.

'Vom continua un dialog cu toţi partenerii europeni pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii şi pentru depăşirea, în spirit european, a provocărilor apărute în ultimele luni'', se mai arată în comunicatul Guvernului.

În comunicat sunt prezentate, de asemenea, mai multe opinii critice faţă de acţiunile recente ale Ungariei exprimate de secretarul general al ONU Ban Ki-Moon, de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, de premierii Serbiei şi Croaţiei, Aleksandăr Vucici şi Zoran Milanovic, şi de Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

AGERPRES