Premierul ungar Viktor Orban este în centrul atenției după călătoriile sale controversate la Moscova și Beijing, fiind acuzat că a depășit atribuțiile sale și că va trebui să dea explicații în fața statelor membre ale UE, a declarat ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.
Viktor Orban a depășit limitele atribuțiilor sale. A încălcat prerogativele șefului diplomației europene
Premierul ungar Viktor Orban a depășit limitele atribuțiilor sale prin călătoriile recente la Moscova și Beijing, încălcând în special prerogativele șefului diplomației europene, Josep Borrell.
Ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat miercuri că Orban va trebui să dea explicații celor 27 de state membre ale UE în urma acestor acțiuni.
Schallenberg a criticat întâlnirile neașteptate pe care Viktor Orban le-a avut cu președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, acuzând lipsa de coordonare cu Bruxellesul, în contextul preluării de către Ungaria a președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie.
Schallenberg a subliniat că premierul ungar va trebui să ofere explicații, în special în cadrul întâlnirii NATO din această săptămână de la Washington.
„Cred că prim-ministrul ungar va trebui să dea explicaţii, mai ales la întâlnirea NATO din această săptămână din Washington”, a declarat Schallenberg.
Ministrul austriac a subliniat că este crucial să nu uităm că Viktor Orban și-a justificat vizitele la Kiev, Moscova și Beijing în zilele de 2, 5 și 8 iulie, ca parte a unei „misiuni de pace” pe care și-a asumat-o, fără a avea mandatul necesar pentru a vorbi în numele UE.
„Nu trebuie să uităm” că Orban, care şi-a justificat vizitele la Kiev, Moscova şi Beijing în zilele de 2, 5 şi, respectiv, 8 iulie, ca făcând parte dintr-o „misiune de pace” pe care şi-a asumat-o, nu a avut mandat să vorbească în numele UE, a afirmat ministrul austriac.
Ministrul austriac a pledat pentru stabilirea unor linii clare
El a subliniat că Orban nu a vorbit în numele Uniunii Europene și că nu are mandat sau misiune în acest sens. Schallenberg a insistat că reprezentarea externă a UE este responsabilitatea înaltului reprezentant, iar numele acestuia nu este Viktor Orban, ci Josep Borrell.
„Nu a vorbit în numele Uniunii Europene. Nu are mandat sau misiune. Reprezentarea externă (a UE) este responsabilitatea înaltului reprezentant, iar numele acestuia nu este Viktor Orban, ci Josep Borrell”, a adăugat Schallenberg,
Ministrul austriac a pledat pentru stabilirea unor linii clare în această chestiune. Cu toate acestea, în ciuda disconfortului provocat de aceste vizite, ministrul austriac a subliniat că ceilalți parteneri europeni vor colabora „în mod profesionist” cu președinția ungară a UE.
El a negat că ar exista vreun boicot la adresa consiliilor informale din Ungaria în acest semestru, așa cum a sugerat un ziar vienez.
Conform ziarului Die Presse, majoritatea partenerilor UE au trimis oficiali de rang inferior la o întâlnire informală pe tema competitivității organizată marți de președinția ungară la Budapesta. În mod obișnuit, la aceste consilii participă miniștri sau secretari de stat.
Ministrul austriac a declarat că nu știe să fi fost vreo reuniune boicotată ieri (marți).
„Nu ştiu ca ieri (marţi – n.r.) să fi fost boicotată vreo reuniune. Cred că aici vom lucra împreună în mod profesionist, ca să zic aşa”, a replicat ministrul austriac.