Prim-ministrul Viktor Orban a participat la o videoconferință în vederea pregătirii unui summit de două zile al Uniunii Europene, care va avea loc joi și vineri, și a cerut acordarea statutului de stat membru candidat pentru mai multe state europene, a declarat luni șeful de presă al premierului Ungariei.

La întâlnirea cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu premierii Belgiei, Bulgariei, Estoniei, Luxemburgului și Maltei, șeful Guvernului de la Budapesta a fost de acord cu propunerea UE de acordare a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, a declarat Bertalan Havasi, potrivit The Budapest Times.

În același timp, Orban și alți câțiva șefi de stat au cerut același statut pentru Georgia și Bosnia și Herțegovina, a spus el.

Viktor Orban susține candidatura Republicii Moldova

Politica de extindere este o dimensiune foarte importantă a Uniunii Europene pentru Ungaria, deoarece este posibilă instabilitatea la frontierele externe ale Ungariei, în regiuni în care pacea, securitatea și prosperitatea rămân o provocare, a declarat miercuri, la Bruxelles, Olivér Várhelyi, comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere.

Joi, premierul Viktor Orbán a discutat, de asemenea, despre integrarea europeană a Republicii Moldova cu omologul său moldovean, Natalia Gavrilița, a declarat pentru MTI Bertalan Havasi, secretar de stat adjunct responsabil de Biroul de presă al premierului.

În discursul său de deschidere la conferința privind extinderea UE și implicațiile sale economice, organizată de Clubul Economic Maghiar din Bruxelles, Olivér Várhelyi a declarat că Ucraina, Georgia și Moldova, printre altele, au reacționat la invazia rusă în Ucraina prin solicitarea de aderare la UE.

”Aceste țări văd în UE pace, prosperitate și securitate pentru ele însele. Europa trebuie să demonstreze că așa stau lucrurile”, a adăugat el și a subliniat, de asemenea, că „Aceasta este o chestiune pe care trebuie să o decidă statele membre ale UE, Comisia Europeană poate sprijini cererile, dar totul depinde de voința politică a statelor membre.” El a spus că rămâne întrebarea ce va genera voința care va duce în cele din urmă la extindere.

Planul guvernului moldovean a fost salutat

Pe lângă trecerea în revistă a situației din Ucraina, în special a crizei refugiaților (ambele țări fiind vecine cu Ucraina), în care sute de mii de refugiați care fug de război sunt asistați de Moldova și Ungaria, Orban a salutat planul guvernului moldovean de a acorda țării statutul de candidat la aderarea la UE. Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului care va duce la aderare, a declarat șeful presei, scrie Hungary Today.