Acţionarii străini ai aeroportului internaţional din Budapesta au confirmat intenţia Guvernului de a prelua aeroportul. Până nu de mult, aceştia spunea clar că nu au nicio intenţie să vândă şi criticau presiunile venite din partea Executivului condus de Viktor Orban.
Guvernul de la Budapesta intenţionează să controleze aeroportul internaţional din capitala Ungariei şi a depus o ofertă în acest sens.
Acordul de concesionare al aeroportului a fost negociat pentru 75 de ani
Luni, 12 iulie, compania AviAlliance GmbH a confirmat că Guvernul a înaintat o ofertă neangajantă acţionarilor companiei care gestionează aeroportul internaţional „Liszt Ferenc” din Budapesta, Executivul arătându-se astfel interesat de preluarea aeroportului, notează agenţia Reuters.
AviAlliance deţine un pachet de 55,44% din acţiunile operatorului aeroportuar Budapest Airport Zrt.
În anul 2005, aeroportul internaţional din Budapesta a fost privatizat. Acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziţie puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.
„Suntem în măsură să confirmăm că Guvernul ungar a depus o ofertă neangajantă acţionarilor Aeroportului de la Budapesta. În interesul acţionarilor noştri şi din motive legale suntem obligaţi să analizăm ofertele potenţiale.
Cu toate acestea, oferta neangajantă nu a fost iniţiată de noi. AviAlliance este hotărâtă să fie un investitor pe termen lung… Sperăm să beneficiem de oportunitatea de a rămâne implicaţi în acest aeroport”, au transmis reprezentanţii AviAlliance.
Dacă oferta va fi respinsă, Guvernul va căuta alte metode pentru a dobândi controlul asupra aeroportului
Până de curând, cei trei proprietari ai Budapest Airport Zrt. au anunţat că nu au intenţia de a vinde aeroportul din Budapesta. Ei s-au declarat îngrijoraţi de tacticile utilizate de Guvernul ungar în încercarea de a le forţa mâna.
Cei trei proprietari sunt operatorul aeroportuar AviAlliance, fondul suveran din Singapore (GIC) şi un fond de pensii canadian.
Ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, transmite, luna trecută, că Guvernul din care face parte va face o „ofertă corectă”, adăugând însă că dacă oferta sa va fi respinsă, statul ungar va căuta o altă metodă prin care să redobândească controlul asupra aeroportului internaţional din Budapesta.
Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes „strategic”, aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Încă din 2005, când Orban se afla încă în opoziţie, el spunea că va lucra pentru a inversa privatizarea.
Sursa foto: commons.wikimedia.org