imobiliare: Investitiile in case de vacanta in statiuni montane se recupereaza in sapte-opt ani

Proprietatile din zonele montane sunt investitii mai bune decat cele de pe malul marii. In primul rand, pentru ca nu au concurenta atat de mare din partea statiunilor din strainatatate si, in al doilea rand, pentru ca sunt ocupate mai mult timp din an.




Alpii sunt o destinatie de schi doar de iarna, nu si de vara, si nu “fura” turistii din Romania in masura in care o fac statiunile de litoral din Bulgaria, Grecia, Spania, Cipru, Tunisia si Malta, in defavoarea litoralului romanesc.
In plus, Valea Prahovei se afla la jumatatea distantei fata de Constanta, ceea ce reprezinta o tentatie mai mare pentru bucurestenii care vor sa “evadeze” din oras in weekend.
De asemenea, la munte, exista sezon de iarna si de vara, si nici chiar in extrasezon camerele nu stau goale permanent.


Toate aceste caracteristici se rasfrang in cifre, in gradul de ocupare al vilelor la munte si la mare. In timp ce la munte media este de 60% pe an, la mare nu depaseste 30% pe an, chiar mai putin, sezon plin fiind doar trei luni pe an.
“In functie de gradul de ocupare, aceste investitii se recupereaza in sapte-opt ani, depinzand de serviciile care se acorda clientilor. Randamentul este o septime din valoarea de investitie. De exemplu, daca pretul este de 250.000 euro, rata de profit este de 35.700 euro/an”, declara Zoltan Haller, director al agentiei Zoltim din Brasov. Care ar fi gradul de ocupare minim pentru a scoate un profit multumitor? De regula, daca gradul de ocupare este peste 48%, afacerea e rentabila”, sustine Zoltan Haller. Pentru a avea turisti cel putin jumatate din an, vila trebuie sa fie situata intr-o zona foarte atractiva, cum este Valea Prahovei sau Bran-Moeciu.


La mare, preturile vilelor noi sunt mai mici, dar si sezonul mai scurt si, implicit, perioada mai indelungata pentru recuperarea investitiei. Pentru a recupera o investitie de 200.000 euro, unui investitor ii trebuie cam noua-zece ani, daca va gasi turisti dispusi sa dea peste 35 euro/noapte si, in afara de cele trei luni, va mai acoperi cel putin doua saptamani in extrasezon. Ceea ce este o misiune destul de grea, in comparatie cu a unui investitor care are o vila similara la munte.


O vila de vacanta, construita si pentru propria familie, dar si pentru inchiriat, chiar ocazional, intotdeauna va fi o buna investitie. Cu toate ca in ultima perioada preturile au urcat “la cer”, aceste tipuri de proprietati nu se vor ieftini prea curand, pentru ca in zonele cele mai bune din statiuni nu prea mai exista terenuri pentru construit. Astfel de locuinte bine dotate – grupuri sanitare suficiente, living amenajat, aparatura electronica – pot trezi spiritul de intreprinzator din orice orasean iubitor de relaxare si pot fi un pas catre investitiile in pensiuni, care necesita suprafete mult mai mari si o mai mare atentie pentru serviciile oferite turistilor, chiar personal angajat.

Avantajele “Inaltimilor”

La munte, o vila de sase camere produce aceleasi venituri intr-un an cat una de 20 camere la mare, respectiv circa 35.000 euro.

Vila respectiva, de 6 camere la munte se cumpara cu maximum 250.000 euro, in timp ce la mare cu acesti bani nu se poate cumpara o proprietate care sa genereze aceste venituri.
gradul mediu de ocupare la munte pentru o vila este de 60%, in timp ce pe litoral este de 25%, maximul fiind cu greu de 30%, in situatii exceptionale.

Numarul turistilor romani atrasi de statiunile de pe litoralul altor tari este din ce in ce mai mare. La munte, fluxul turistilor este constant. In plus, creste numarul turistilor straini.

35.000 de euro

Aceasta este media anuala a veniturilor
pe care le aduce o vila in regim de inchiriere. Diferenta este ca atunci cand este la munte, vila trebuie sa aiba sase camere, iar la mare, 20!


 Caselor de vacanta le prieste aerul de munte